Европейската комисия следи "отблизо" финансовото положение в страните от Източна Европа и призова банките, които инвестират в региона, да проявят отговорност в момент, когато се засилват призивите за европейски план в подкрепа на тези страни, предаде АФП.

"Ние разбираме безпокойството и следим положението изкъсо", заяви говорителката на Комисията по икономическите въпроси Амелия Торес. Но "отговорността трябва също да бъде поделена от банките, които придобиха други банки в новите държави членки, и властите за финансов контрол, за да бъде наблюдавано положението, и ако има проблем, да се съсредоточим върху него", допълни тя.

Във вторник австрийският канцлер Вернер Файман съобщи, че Австрия иска да бъде създаден европейски план за стабилизиране на финансовите системи на държавите от Източна Европа, за да бъдат ограничени последиците от световната криза. Вчера този призив беше подкрепен от германския канцлер Ангела Меркел.

Файман предлага Австрия, Германия, Франция, Италия и Белгия да сформират "съюз на основните инвеститори" в Източна Европа. "Европейските финансови пазари станаха много по-интегрирани през последните години, най-вече с трансграничните сливания. Финансовата интеграция изисква споделена отговорност за запазване на финансовата стабилност", заяви говорителката на комисията.

Що се отнася до държавите от Източна Европа и Балканите, в които има филиали на тези банки, те "трябва да водят солидна макроикономическа политика и политика на контрол и да се грижат за своите национални банки", допълни тя.

Източник: БГНЕС