След петролните компании, които не за първи път говорят за тежката си ситуация в условията на криза, от живота се оплакаха и руските банкери. Не им е лесно в епохата на финансови промени. Проблемите с ливкидността ще изиграят лоша шега на редица руски кредитни организации - много банки ще станат нежизненоспособни през тази година. Като цяло, не се очертават лесни времена пред руските банкери, пише Interfax.

Заличаването на над 100 руски банки през 2009 - 2010 г. предсказа президентът на ВТБ 24 Михаил Задорнов. Според него онези трезори, при които делът на външните заеми в пасивите надвишава 50%, „ще умрат през тази година". В течение на година-две броят на отзованите лицензи ще надвишава сто.

Като се има предвид, че само от началото на годината Централната банка на Русия иззе 10 лиценза, като 9 са на банки, може да се каже, че прогнозата на Задорнов дори е оптимистична.

Според ръководителя на ВТБ 24, пред банките има два изхода в тази ситуация. От една страна акционерите трябва да окажат подкрепа, осигурявайки им необходимия капитал, кредитните институции трябва да свият кредитния си портфейл, което ще доведе до спад на приходите. Но не всяка банка може да си позволи това.

Михаил Задорнов прогнозира, че предстои консолидация в сектора. Той коментира, че в случая може да се говори както за процеси на придобивания, така и за сливания между финансови институции. В края на миналата година са приети законодателни норми, които облекчават сливанията в банковата сфера. Консолидацията на руските банки в близките две години е неизбежна, смята Задорнов.

Банките едва ли ще са доходоносни, защото печалбата от основната им дейност ще се изяде от растящите резерви и плащанията по външни дългове (при онези трезори, които живеят за сметка на външно финансиране).