Обединени сдружения за граждански контрол поискаха да се приеме закон за физическия фалит. Според неправителствената организация така държавата може да защити длъжниците на банкови и други кредитни институции.

Ако сте се подмалили от ниските лихвени нива, без да обърнете внимание, че са промоционални и изведнъж сте изправени пред високи лихвени проценти, които не можете да изплащате, попадате сред длъжниците и губите дома си. Това не ви освобождава от задълженията към банките обаче.

Физическото лице става длъжник до края на живота си, а ако му вземат жилището и той пак дължи пари на банките, той е фалирал, казва председателят на сдруженията Иван Димитров. Той обясни, че такава е ситуацията в момента, но тя може да се промени, ако бъде приет закон за физическия фалит. Такъв работи в целия Европейски съюз с изключение на България и Румъния.

Ако имаме физически фалит или на гражданите, банките ще ги повикат и ще кажат - плащайте главницата поне само или един процент лихва, коментира Димитров ползата за гражданите длъжници.

От сдружението се похвалиха и с първите успешни примери в борбата с банките. Вече има граждани, които сме ги консултирали и на които банките са им намалили лихвите. И има други, на които сме им завели дела, за да им се развалят договорите с банките и да стане не банков договор, а обикновен граждански договор, каза Иван Димитров.

Източник: БНР