Докато световната кредитна криза продължава да търси нови жертви сред инвестиционните банки и компании, отрасловите експерти се опитват да предвидят, как ще се развива засегнатия сектор в бъдеще, пише „РБК Дейли“.

От изследователската компания „CreditSights“ смятат, че бързата продажба на най-старата инвестиционна компания в САЩ „Bear Stearns“ е поставила началото на „новия световен ред“, с който скоро ще се сблъскат всички финансови фирми в САЩ и света.

В близките месеци може да се наблюдава преразпределение на банковия и инвестиционен пазар, на който оцелелите участници ще започнат активно да поглъщат тези, които не могат да се справят с кредитната криза.

По данни на „CreditSights“ новата вълна от сливания в банковия сектор е напълно вероятна. Рязкото обезценяване на „Bear Stearns“ през почивните дни е добър пример за това, с какво огромно намаление могат да се продават най-старите банкови институции, в стабилността на които, по всичко личеше, че не може да има съмнения.

Преди година акциите на „Bear Stearns“ се търгуваха на нива от 170 долара, в петък те струваха 30 долара, а „JP Morgan Chase & Co.“ ги купи само за по два долара за акция, плащайки 236 млн. долара. „През почивните дни ситуацията с „Bear Stearns“ достигна пика и „JP Morgan“ се съгласиха да купят засегнатия брокер за стотинки – по два долара за акция.

Проверката при реални условия показва, че предизвикателството е отправено срещу много крупни банки, брокерски фирми, спестовни асоциации, финансови и ипотечни компании и едва малцинството от наистина силни американски банки“, се казва в изследването на „CreditSights“.

Експертите смятат, че най-вероятно силните скоро ще започнат да поглъщат слабите. Финансовата общност очаква от Федералния резерв на САЩ достатъчно агресивни действия, тъй като кредитният негатив постепенно плъзва извън пределите на банково-инвестиционния сектор и отдавна е пресякъл океана и е в Европа и Азия.

„Все още не е ясно до край колко ще струва кредитната криза на банките. Не трябва да се изключва консолидация в сектора, при това е ясно, че процесът няма да започне утре, но е напълно вероятен в течение на половин година“, заяви за „РБК Дейли“ стратегът по акции към „Charles Stanley“ Джереми Бетсън-Кар.

„CreditSights“ посочва сред първите кандидати за сливания „Wells Fargo“, „US Bancorp“, „Goldman Sachs“, „Bank of America“, както и „JP Morgan Chase“. Сред неамериканските потенциални купувачи се отличават HSBC, RBS, „Barclays“ и редица канадски инвестиционни компании. Все още е трудно да се предположи, кой ще бъде следващият обект за поглъщане, информират от БГНЕС.

Положението с британската банка „Northern Rock“, чиито клиенти масово започнаха да теглят пари от сметките си, както и аналогичното развитие около „Bear Stearns“, показват, че кризата може да разтърси даже много стабилна кредитна институция. „Разглеждам стабилизирането на „Bear Stearns“, заедно с действията на ФР за повишаване на ликвидността, като конструктивна стъпка за необходимото функциониране на кредитната система“, заяви главният анализатор на кредитния пазар на САЩ в „Morgan Stanley“ Грегъри Питърс.

Пазарните наблюдатели отбелязват, че обезценяването на инвестиционните фирми ги поставя в уязвимо положение. Но в „CreditSights“ подчертават, че от отсъствието на ликвидност не следва непременно, че компанията се е превърнала в беззащитен обект за поглъщане. Не е сигурно, че другите банки или инвестиционни фирми няма да се окажат в същото положение, изпитвайки трудности с финансирането.

„Силните ще стават още по-силни, а слабите ще се опитат да се борят. Въпросът е колко дълго ще издържат в тази борба“, каза Бетсън-Кар. Съгласно прогнозите, акциите на финансовите корпорации ще поевтинеят в бъдеще с още 50%.