Предлагат ли банките у нас депозити в различна от евро, лева, долари? Екипът ни потърси водещите банки по депозити от домакинствата.

От MKB Unionbank споделиха, че за английски лири и швейцарски франкове банката има създадени стандартни депозити, спестовни влогове и сметки.

„За по-екзотични за нашата страна валути като скандинавски крони (шведски, датски, норвежки), йени и канадски долари банката може да предложи на клиентите си продукти по договореност. Практиката обаче показва, че подобни случаи са изключителна рядкост," споделиха оттам.

„За още по-големи екзотики като например марокански дирхами, монголски тугрици или др. на този етап от MKB Unionbank не предлагат продукти, тъй като подобно предлагане на практика у нас почти липсва.

От банката обаче заявиха, че „в случаи на увеличаване на обемите не е никакъв проблем да бъдат създадени продукти. По принцип за приемане на дадена валута под формата на депозит, влог или сметка, банката трябва да открие кореспондентска сметка в същата валута, което при много ниски обеми не е рентабилно".

Уникредит Булбанк също предлага откриване на депозити в паундове и швейцарски франкове. Статистиката обаче сочи, че основния дял на депозитите е в лева, следвано в много по-малка степен от еврото.

Депозити в паундове предлагат още и от Райфайзенбанк България.

По данни на БНБ към края на май депозитите на домакинствата във валути различни от лева и евро са за 2.533 млрд. лв.

Станете наш почитател във Facebook