ЕП задължава банките да проверяват по-строго кредитополучателите си

701
ЕП задължава банките да проверяват по-строго кредитополучателите си

Европейските депутати подкрепиха днес по-строги правила за отпускане на жилищни кредити, като занапред възможността за връщане на заема ще се проверява много по-внимателно, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Правилата имат за цел да намалят безотговорното кредитиране в Европейския съюз, където пазарът на ипотечните кредити, възлизащ на 6.4 трилиона евро, допринесе за балоните в строителния сектор в Испания, Великобритания и Ирландия и за срива на банки, наложил спасяването им от данъкоплатците.

"Хората, искащи кредити, трябва да имат изрядни документи за финансовото им минало. Те трябва да бъдат абсолютно платежоспособни - както и банките, разбира се", заяви испанският докладчик Антолин Санчес Преседо.

Само преди дни директивата за ипотечните кредити скара евродепутатите. Спорният въпрос е дали да се даде възможност за предсрочно погасяване без наказателни такси. В първоначалния текст, внесен от ЕК, се допуска налагането на такива такси, но при определени условия. Сумата трябва да е точно посочена и да се дадат поне два примера как става изчисляването й.

Според информация от икономическата комисия на Европарламента, която е водеща при обсъждане на директивата, окончателният вариант, който ще бъде внесен за първо четене в пленарна зала, ще бъде за премахване на сега съществуващата наказателна лихва.

Освен това директивата предвижда правила за информираността на потребителите и също така урежда правото им на отказ от кредита. Задължително ще е и изчисляването на годишния процент на разходите (ГПР), както се прави при потребителските заеми. Задължават се банките да уведомяват клиентите си за всяка промяна и за възможния риск, който би възникнал за тях

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg