Не, вече не живеем във време на барикади и превземане на Бастилията. Няма да променим света с улични протести, а просто като изтеглим парите от банковите си сметки. Така смята легендарният френски футболист Ерик Кантона.

Докато в някои страни в Европа студентите и служителите в публичния сектор се подготвят за зима на недоволството, известният с бунтарския си нрав французин апелира хората да изтеглят парите си от банките.

"За да направим революция, не е нужно да грабнем оръжията и да убиваме хора (...) Системата е изградена на властта на банките. Така че тя може да бъде унищожена като се унищожат банките", заяви 44-годишният Кантона, цитиран от френския сайт 20 minutes."Вместо да обикаляш километри по улиците, за да протестираш, отиваш в банката в твоето село и теглиш парите си.

Така банките ще се сринат. Три милиона, десет милиона души и банките ще се сринат и в това няма никаква заплаха. Ето ви истинска революция без оръжия, без кръвопролития или нещо подобно", продължава Кантона в интервю за регионалния в. Presse Océan от 6 октомври, което първо привлече вниманието на участниците в мрежата, а след тях и на световните медии.

Апелът „Канто" бе изгледан над 50 000 пъти в YouTube, а над 14 000 души обявиха, че искат да участват в Революцията, чиято дата вече е определена.

Масовото теглене на пари от банките е предвидено за 7 декември.

Ерик Кантона е известен като мъж на действието. Ето и някои негови прояви по време на футболната му кариера:

1987 г. Глобен от Оксер за това, че удря вратаря на отбора Бруно Мартини.

1989 г. Изритва топката в публиката и хвърля фланелката си към съдията при смяната си по време на благотворителен мач. След това хвърля фланелката си по треньора на Олимпик Марсилия. През същата година играе за Монпелие и нарочно уцелва с футболната си обувка свой съотборник.

1991 г. Докато играе за Ним Кантона замеря съдията с топката и напуска терена. По-късно атакува противников играч.

1993 г. Плюе по фен на Лийдс в първия си сезон като играч на Манчестър Юнайтед.

1995 г. Изритва защитник на Кристъл Палас и получава червен картон. Докато напуска терена фен на Кристъл Палас го атакува със словесни обиди в отговор на като Кантона прилага известния си кунг-фу ритник в гърдите му.