Министрите на финансите на държавите-членки на ЕС се съгласиха да увеличат от 20 000 на 50 000 евро минималната сума за гарантиране на банковите депозити на частни лица в случай на фалит на тяхната банка, съобщи европейски източник, цитиран от Франс прес.

Първоначалната цел беше минималният праг за всички да бъде 100 000 евро. Но много държави-членки на ЕС, най-вече новоприсъединилите се страни от Източна Европа заявиха, че ще бъде много тежко за техните бюджети да поемат такава сума.

Освен това на днешната си среща в Люксембург министрите на финансите на държавите-членки на ЕС поеха ангажимент да подкрепят всички техни големи финансови институции, които са изпаднали в затруднение, за да се избегне опасността от разрастване на кризата.

Те приеха декларация в този смисъл, в която поемат ангажимент да подкрепят големите финансови компании, чиито затруднения ще окажат влияние върху цялата система.

Междувременно френският министър на финансите Кристин Лагард заяви, че държавите-членки на ЕС са "решени да действат координирано" във връзка с финансовата криза. "Ние сме готови да осигурим солидността и стабилността на нашата система и да вземем всички необходими мерки, за да постигнем тази цел", посочи тя.

Източник:БГНЕС

Още по темата:


Министрите на финансите от ЕС не постигнаха споразумение в застрахователната област


Съветът на ЕС по икономически въпроси обсъжда финансовите пазари