Европейският съюз одобри плана на германското правителство да спаси изпадналата в затруднено финансово положение ипотечната банка Hypo Real Estate. Документът предвижда предоставянето на гаранции на стойност от 35 млрд. евро, за може финансовата институция да се справи със затрудненията си.

На 29 септември акциите на компанията поевтиняха с 57%, или 7.74 евро, до ниво от 5.75 евро, което бе и най-голямото им понижение от осъщественото през октомври 2003 г. първично публично предлагане.

От началото на годината акциите на банката отбелязаха понижение от цели 85%, с което пазарната й капитализация възлиза на 1.13 млрд. евро. За сравнение, в средата на миналия месец показателят възлизаше на 3.6 млрд. евро

За второто тримесечие от немската компания отчетоха понижение на печалбата с 95% на годишна база, в резултат на отписването на активи.

Германската банка бе спасена от фалит в последния момент от банков консорциум. Hypo Real Estate е първата германска ипотечна банка, потърсила помощ от правителството поради световната финансова криза.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

Германия иска бързо одобрение от ЕК за Hypo Real Estate

Акциите на Hypo Real Estate губят 57% от стойността си днес

Германия дава гаранция от 35 млрд. евро за спасяването на Hypo Real Estate