По-късно днес ЕС ще отправи предупреждение за санкции към банките, които изплащат прекалено големи премии на своите ръководни кадри. Лидерите на страните от съюза ще разговарят тази вечер по телата на извънредна среща на върха в Брюксел. В нея за пръв ще участва българския премиер Бойко Борисов.

Ръководителите на 27-те държави се събират в Брюксел, за да подготвят позициите на ЕС преди срещата на 20-те най-развити икономики по-късно този месец в Питсбърг, САЩ.

Според вече разпространен проектодокумент от срещата ЕС ще заплаши със санкции банките, изплащащи огромни премии на своите ръководители.

Лидерите от съюза вероятно ще отправят и призив към останалите страни от Г-20 да продължат да прилагат въведените данъчни стимули с цел бързо излизане от икономическата криза. И докато този призив се радва на консенсус, то подходът към банките и премиите е различен.

Великобритания например е против германо-френските предложения за въвеждане на задължителни тавани на банкерските премии. Лондон има подкрепата и на САЩ преди срещата в Питсбърг.

Източник: БНТ