Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера предупреди, че банките от Еврозоната могат да загубят още до 195 млрд. евро във "втора вълна" на потенциални загуби през следващите 18 месеца поради финансовата криза, информира Reuters.

ЕЦБ също така разкри, че е увеличила изкупуването на държавни облигации на страни от Еврозоната.

Банките от Еврозоната ще трябва да заделят провизии за покриването на загуби в размер на 90 млрд. евро през 2010 и 105 млрд. евро през 2011 г. на фона на 238 млрд. евро отписани лоши заеми до края на 2009 г. Това е първата оценка, която банката дава за следващата година.

Въпреки че отписванията на лоши заеми и активи свързани с ценни книжа в периода 2007-2010 вероятно ще са по-малко от предварително очакваното, от ЕЦБ заявяват, че отписванията на активи през тази и през следващата година ще бъдат още по-големи, големите задължения на държавите и мерките за икономически ограничения намалят растежа.

ЕЦБ започна да изкупува основно гръцки, португалски и испански облигации на 3 май в опит да успокои дълговите пазари и да подкрепи пакета за стабилизиране на еврото на стойност 1 трлн. долара.

От централната банка обявиха, че са закупили облигации на стойност 35 млрд. евро до 28 май, в сравнение със закупените облигации на стойност 26.5 млрд. евро седмица по-рано. От ЕЦБ не уточняват от кой държави точно са облигации, но заявяват че са основно от южноевропейски страни, които са най-силно засегнати от случващото се на пазарите.