Ако е нужно Европейската централна банка е в състояние да изпълнява ролята на ръководител на банките от еврозоната още „от утре“, съобщи управителят на Френската централна банка Кристиян Нойе по време на интервю за в. „Ханделсблат“ този вторник.

Той добави, че институцията е надеждна и може да се справи с възложената й задача бързо и ефикасно, ако възникне проект за контрол на банките от Еврозоната.

На 29 юни тази година лидерите на Еврозоната решиха да създадат централизиран надзор върху националните банки, за да могат да рекапитализират тези от тях, които са изпаднали в затруднение директно от европейските фондове.

Все още не са изяснени подробностите относно това как ще бъде устроена тази система, но по-голямата част от европейските лидери държат на това тя да бъде поверена на Европейската централна банка. По този начин тя ще разчита на широкия си потенциал за надзор над банките.

Г-н Нойе призова всички банки, не само най-важните, да бъдат подложени на този надзор. Според него трудната ситуация, в която се намира Еврозоната, се дължи не толкова на големите банки, а на средните и малките, които са активни на своите вътрешни пазари.

Този единен надзор над банките в Еврозоната трябва да влезе в действие в края на годината, потвърди европейският комисар по финансовите услуги Мишел Барние в края на срещата на министрите на финансите на 27-те в Брюксел, миналия вторник.