Европейската централна банка е готова да подкрепи банките, ако се наложи, обяви днес президентът на финансовата институция Марио Драги, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Евросистемата ще продължи да предоставя ликвидности, за да гарантира свежи пари на банките, когато това е необходимо", посочи Драги на експертна конференция за паричната политика на ЕЦБ. Драги допълни, че ефектът от тригодишната програма на ЕЦБ за предоставяне на кредити при ниски лихви (LTROs) все още не се е усетил напълно.

Днес стана ясно, че в Брюксел се анализира възможността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да й бъдат дадени правомощия по контрола върху паричните институции в еврозоната, съобщи днес икономическият вестник "Ханделсблат", цитиран от ИТАР-ТАСС. Според изданието още на срещата на високо равнище на 28-29 юни ще бъдат приети решения в тази насока.

Германският канцлер Ангела Меркел настоява ЕЦБ да получи допълнителни правомощия, отбелязва "Ханделсблат". По-голямата роля на ЕЦБ би означавало да се сложи край на дейността на Европейския банков регулатор (ЕБР), който досега правеше тестовете за издръжливост на финансовите институции в еврозоната. "В такъв случай ЕБР би изгубил правото си да съществува", посочва източник от Брюксел, цитиран от германското издание. "ЕЦБ би бил подходящият орган за надзор върху банките от еврозоната", посочва в интервю за "Ханделсблат" финансовият секретар в британското финансово министерство Марк Хобан.

В същото време в интервю за италианския в-к Corriere della Sera, шефът на Бундесбанк - Йенс Вейдман призова за по-силен Фискален съюз в Европа, като омаловажи и тревогите, че Италия може да се окаже следващата линия на възможен заразен негативен ефект от дълговата криза в Еврозоната. Вейдман също така каза, че договорената европейска финансова помощ за до 100 млрд.евро за испанските банки е достатъчно голям по размер и изрази своята подкрепа за реформите провеждани от италианския премиер Марио Монти.

Шефът на Бундесбанк също така каза, че би трябвало да бъде прекъсната порочна връзка между правителствените дългове и банковите проблеми чрез изграждането на Европейски банков съюз. Той смята, че неспазване на поетите ангажименти от страна на Гърция би довело до прекъсване на финансирането за страната, което би имало последици относно възможността на Атина да остане в Еврото и Еврозоната.

Попитан дали ЕЦБ ще понижи основната си лихва по 1% нивото, Вейдман каза, че не всичко може да бъде разрешено чрез понижение на лихвите.