Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че за една седмица е кредитирала банките от еврозоната с 35 милиарда долара, докато търсенето на краткосрочни кешови кредити от банките е надхвърляло два пъти тази сума, съобщи АФП.

ЕЦБ обяви по-рано, че 52 финансови институции са поискали едноседмични кредити на обща сума от 82.45 милиарда долара. Отделен 3-дневен заем на стойност 30 милиарда долара днес е бил посрещнат със сравнително по-слабо търсене - 33 банки са поискали 3-дневен заем на обща стойност 41 милиарда долара. В четвъртък оферта за еднодневен заем на стойност 40 милиарда долара от страна на ЕЦБ е отговаряла на търсене от общо 72 милиарда долара кеш от страна на банките в еврозоната.

ЕЦБ заяви днес, че ще разшири суаповата си сделка с Федералния резерв на САЩ, за да гарантира едноседмичните заеми за банките в еврозоната и да успокои напрежението на финансовите пазари. Търговските банки обикновено заемат пари на междубанковия паричен пазар, но той е подложен на силен натиск след срива на пазара на ипотечните кредити в САЩ преди повече от година, отбелязва АФП.

Големите централни банки в Европа се споразумяха миналата седмица да инжектират стотици милиарди долари на финансовите пазари. Днес общата сума на заемите за периоди вариращи от един ден до шест месеца достигна 290 милиарда долара."Поради тежката ситуация с ликвидността Национална банка на Дания предоставя кредитни улеснения за банките и ипотечните финансови институции", съобщи днес в изявление ръководството на банката.

Източник:БГНЕС