ЕЦБ е против паневропейски облигации

806
ЕЦБ е против паневропейски облигации

Страните от еврозоната не трябва да емитират общи облигации, за да могат неплатежоспособните страни, за сметка на други, да получат достъп до далеч по-евтин заемен ресурс.

Подобна гледна точка споделя членът в УС на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни, предава Reuters.

„Пускането на ценни книжа от еврозоната като някакъв антикризисен инструмент, който да позволи на по-малко устойчивите държави да получат заем на по-ниска цена, за сметка на други - това е напълно нереално и трябва да се откажем от тази идея", съобщи Новотни в интервю за австрийски медии.

Въпреки това, добави той, появата на подобни облигации ще увеличи привлекателността на еврото и конкурентоспособността на европейските дългови ценни книжа спрямо американските ДЦК.

„Китайската централна банка е далеч по-заинтересована от паневропейски облигации, отколкото от облигации на „европейски провинции", както те гледат на отделните страни от Европа", подчерта членът на управителния съвет на ЕЦБ. „Днес това търсене не е удовлетворено".

Наскоро гръцките власти предложиха на пазара нови петгодишни облигации. Смяташе се обемът на пласираните книжа да е 5 млрд. евро, но поради големия интерес той бе увеличен до 8 млрд. евро. Инвеститорите пуснаха поръчки за общо 25 млрд. евро.

Привлечените от предлагането средства като никога са така необходими на гръцкото правителство. Под натиска на колегите от ЕС и пазарите властите обявиха, че планират да свият недостига на средства в бюджета до 2.8% от БВП още през 2012 г. Бюджетният дефицит в страната за миналата година достигна 12.7% от БВП.

Финансовата нестабилност в Гърция, която е страна членка в еврозоната, се отрази отрицателно на котировките на единната европейска валута, която през тази година достигна до 8-месечен минимум спрямо щатския долар. Натиск на еврото оказват и проблемите в други европейски страни, като Португалия, Испания и Ирландия.

Министърът на финансите на Гърция Георгиос Папаконстантину заяви наскоро, че страната подкрепя емитирането на паневропейски облигации като възможна развръзка на проблема. Германия, Франция и Холандия се обявиха в миналото против подобна идея.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg