Масираното рефинансиране на банките от Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да дава плодове и институцията е готова да повтори операцията през февруари, заяви Кристиан Нойе, член на Управителния съвет на базираната във Франкфурт централна банка, цитиран от Ройтерс.

Управителят на Банката на Франция призова банките да бъдат по-активни в отпускането на кредити на предприятията и физическите лица и каза, че не се съмнява в способността на Франция да изплаща дълга си.

„Откакто ЕЦБ направи голямата си операция по тригодишно рефинансиране за над 500 млрд. евро, имаше няколко операции по емитиране на държавни дългове, които минаха много добре, както и тази на Европейския фонд за финансова стабилност“, каза той.

Вчера Франция емитира без големи трудности дългосрочни дългови книжа за 8 млрд. евро, което е повече от поставените цели, при средна лихва от 3.28% срещу 3.19% през декември, което според Нойе е „много добър знак“. Колкото до Европейския фонд за финансова стабилност, той набра 3 млрд. евро от операция, която привлече силно търсене.

Нойе допълни, че ЕЦБ ще направи втора операция по рефинансиране на банките през февруари, като стойността й ще зависи от търсенето от самите тях. Помолен да каже дали операцията може да достигне 500-600 млрд. евро, той отговори: „Ако е напълно необходимо, ще бъде повторена предходната операция“.

„ЕЦБ е ограничена само от задължението си да поддържа стабилността на цените, т. е. ограничена от инфлацията“, допълни той, и „в настоящата ситуация, смятаме, че можем да рефинансираме банките без риск“.

Във връзка с рекордното ниво на овърнайт депозитите в размер на 455 млрд. евро, което според някои анализатори е знак за недоверието на кредитния пазар в еврозоната, Нойе каза: „Очаквам банките да са по-активни в кредитирането на икономиката, да са наистина динамични. Затова им се отпускат пари, за да заемат на по-добри условия и за да им бъде гарантирано, че това е така, за повече години“.

Нойе призова да се „прекрати фантазирането за изчезване на еврото“. „Това е необратим избор, това е нашата валута в бъдеще“, заяви той.