Финансовата стабилност в еврозоната никога досега не е била толкова застрашена след фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през есента на 2008 година. Тази оценка се съдържа в публикуван днес във Франкфурт доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Експерти от банката констатират, че през втората половина на 2011 година "рисковете за финансовата стабилност в еврозоната съществено са се увеличили".

Вицепрезидентът Витор Констанцио, който представи доклада, заяви, че през идните години "за покриване на дълговете ще са необходими милиарди евро като на самите държави, така и на банките в страните в еврозоната". "Решението на тази задача е трудно", като се има предвид турбулентното развитие на събитията на пазарите, заяви вицепрезидентът.

Според него само през първото тримесечие на 2012 година банките ще се нуждаят от около 220 милиарда евро ликвидни средства.

В доклада се подчертава, че еврозоната преживява "решаващ преломен момент". В същото време мерките за борба със сегашната криза "дават възможност да се поправят грешките, допуснати в предкризисните времена".

Всичко, което предприемат държавите поотделно или съвместно за преодоляване на кризата, е насочено не само към смекчаване на напрежението, но и към подготовка на пътя за укрепване на основните на икономическия и валутен съюз, твърдят експертите. Вицепрезидентът на ЕЦБ се обяви за възможно най-скорошно изпълнение на и решенията, които неотдавна бяха приети на срещата на върха на ЕС по проблемите на еврозоната. Той не поставя под съмнение съществуването на икономическия и валутен съюз. "По пазарни показатели не виждам признаци за разпадане на еврозоната", каза Констанцио.

В същия доклад, цитиран от Франс прес, се посочва, че рискът две големи банки в еврозоната, та дори и повече, да обявят фалит едновременно, силно е нараснал през последните шест месеца, достигайки равнище, каквото не е отчитано от началото на финансовата криза през 2007 година. Вероятността от едновременен фалит на две или повече банки през идните две години, която бе почти нулева в началото на 2007 година, след това достигна максимума от 15 процента, сега вече е около 25 процента, според изчисленията на ЕЦБ.