Европейската централна банка (ЕЦБ) тайно е наложила седмичен лимит от около 20 млрд. евро по програмата си за изкупуване на облигации, твърди днес германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от Reuters.

Изданието не дава информация за източниците на своята информация, но твърди, че такъв лимит съществува от началото на програмата за изкупване на облигации през 2010 г., но досега е бил пазен в тайна.

Нарастващият скептицизъм в ЕЦБ по отношение на тази стратегия е накарала банката да намали този лимит до 20 млрд. евро, пише вестникът, без да споменава какъв е бил предишния лимит.

Засега от ЕЦБ отказват да коментират публикацията.

Управляващият съвет на банката взема решения за размера на покупките на облигации, а от банката са заявявали, че няма горна граница за това и че програмата за изкупуване на облигации е временна.

Данни от ЕЦБ показват, че само веднъж (когато възобнови програмата в началото на август) банката е е купила облигации за повече от 20 млрд. евро за една седмица. Стойността на закупуваните облигации седмично е е под 10 млрд. евро от средата на септември.