Европейската централна банка (ЕЦБ) значително е намалила покупките на държавни облигации през миналата седмица, въпреки продължаващото напрежение на финансовите пазари, което отново поставя под натиск правителствата за засилване на опитите си за ограничаване на дълговата криза, пише WSJ.

ЕЦБ е закупила облигации за 4 млрд. евро през миналата седмица, в сравнение с със закупените облигации за близо 10 млрд. евро в предходната седмица. Това е и най-ниското ниво откакто банка поднови спорната програма за изкупуване на облигации преди седем седмици в опит да разпространяването на дълговата криза в Европа към Испания и Италия.

Отговорът на правителствата на страните от Еврозоната в момента не удовлетворява пазарите и те все повече възлагат надеждите си на ЕЦБ да се справи с кризата посредством комбинация от намаляване на лихвите, кредитиране и изкупуване на активи.

Вчера президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Европа не е действала достатъчно бързо, по проблемите свързани с дълговата криза.

От ЕЦБ вчера дадоха индикации, че ще обмислят понижаването на основната си лихва през следващата седмица, ако състоянието на икономиката се влоши. Ще бъде обмислено и отпускането на неограничени заеми на търговски банки с падеж до една година, за да бъдат разсеяни опасенията около европейските банки.

Решението на ЕЦБ от май 2010 да изкупува държавни облигации през е сред най-спорните в 12-годишната история на банката.

Германската фракция в ЕЦБ беше остро против това решение окачествявайки изкупуването на облигации като размиване на монетарната и фискалната политика. Бившият президент на Германската централна банка Аксел Вебер и члена на борда на директорите на ЕЦБ Юрген Щарк подадоха оставки от ЕЦБ през тази година, отчасти заради несъгласието си с изкупуването на облигации.

ЕЦБ е изкупила облигации за близо 160 млрд. евро от май 2010 г. насам, по-голяма част откакто разшири програмата на 7 август, за да включи испански и италиански облигации.

Покупките първоначално свалиха лихвите по испанските и италианските книжа от над 6% до под 5%. Купуваните от ЕЦБ количества обаче представлява само малка част от общия държавен дълг в размер на 2.1 трлн. евро на двете страни. Лихвите отново се върнах до над 5% като лихвите по италианските облигации дори надхвърлиха 5.5%.