Европейската централна банка (ЕЦБ) е купила държавни облигации само за 2.3 млрд. евро през миналата седмица, за да намали натиска на дълговата криза в eврозоната върху изпитващите финансови затруднения правителства, информира AP.

Публикуваните вчера данни показват, че банката намалява размера на спорната програма, която иска да прехвърли на европейския спасителен фонд колкото се може по-скоро.

Покупките на облигации намаляват в сравнение с 3.8 млрд. евро в предходната седмица и са доста под похарчените 22 млрд. евро, когато програмата беше възобновена през август.

Банката намалява изкупуването на облигации, тъй като подготвя различни мерки, които са повече в тон с предпочитания от нея подход към дълговата криза в Европа. Банката има за цел да подкрепи банките, като им предлага неограничени 12-месечни и 13-месечни заеми, които ще им помогнат да осигурят финансирането си до 2013 г.

Като основна реакция на кризата ЕЦБ подкрепя ликвидността и отпуска големи заеми срещу обезпечение, така че банките да могат да поддържат ежедневната си дейност.

Изкупуването на облигации обаче беше спорно и доведе до оставката на главния икономист на банката Юрген Щарк през миналия месец.

Покупките означават, че банката поема риска, че облигациите няма да бъдат платени, и я поставя в неудобно положение да подкрепя разклатени правителства.

Изкупуванията на облигации от страна на ЕЦБ имат за цел да свалят пазарните лихви по облигациите, които оказват натиск върху финансирането на страни като Италия и Испания. Банката възобнови изкупуването на облигации на 7 август.

От ЕЦБ очакват възможно най-скоро с това да започне да се занимава Европейския фонд за стабилност.

Опасенията, че Гърция може в крайна сметка да обяви дефолт, насочиха погледите и към облигациите на други държави. Гърция, Ирландия и Португалия вече имаха нужда от спасителни средства, а по-високите лихвени проценти заплашват кредитирането и на други държави.

Данните на ЕЦБ от вчера показват, че търговските банки депозират повече пари в централната банка, което е поредният знак, че дълговата криза в Еврозоната нарушава спокойствието в банковата система.

В петък ЕЦБ е приела 255.6 млрд. евро овърнайт депозити на банки, което е най-голямата сума от началото на годината. Предишният рекорд за 2011 г. беше поставен в четвъртък - 229 млрд. евро.

Стойността на депозитите предполага, че банките биха предпочели да оставят парите си в ЕЦБ, отколкото да се кредитират помежду си. Банките се страхуват, че други банки може да отчетат загуби по държавния дълг на Гърция и на други страни и да не им върнат взетите назаем средства.