Рисковете от инфлацията за еврозоната са подложени на повторен анализ от Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви управителят на банката Жан-Клод Трише, намеквайки за възможност за промяна на лихвените проценти на фона на по-мрачните икономически прогнози, коментира в-к „Файненшъл таймс".

Прогнозите за инфлацията ще бъдат анализирани на срещата на управителния съвет на банката на 8 септември, когато ще бъдат достъпни нови прогнози за развитието на еврозоната, заяви Трише пред европарламента. Засега средносрочните рискове са „обект на анализ".

Коментарите на директора на ЕЦБ са най-ясната индикация досега, че скорошното рязко забавяне на икономическия ръст в цялата еврозона, както и нестабилността на финансовите пазари, предизвикана от дълговата криза в региона, може да имат за резултат далеч по-предпазлива валутна политика.

Засега през годината ЕЦБ заемаше далеч по-твърда позиция за инфлацията в сравнение с американския Федерален резерв или „Банк ъф Ингланд". Докато инфлацията в еврозоната оставаше „под но близо до" целта на ЕЦБ от 2,0 %, официалните лихвени проценти бяха вдигнати на два пъти през април и юли.

Източник: Фокус