За първи път в историята си Европейската централна банка остава без нито една жена в ръководството, след като мястото на австрийката Гертруде Тумпел-Гугерел, чийто осемгодишен мандат изтече, бе заето белгиеца Петер Прает.

С това в 23-членния изпълнителен съвет на Европейската централна банка остават само мъже.

Изборът „по националност" получи приоритет пред „избора по пол". Прает е първият белгиец, който ще влезе в изпълнителния съвет, за мястото в който се съревноваваше с Елена Кочутикова от Словакия- страната, която се противопостави на създаването на европейския суверенен фонд. Прает беше и неуспешният кандидат за поста на вицепрезидент на банката срещу португалеца Виктор Констанцио, в момент, когато банката бе загрижена повече да възстанови равновесието Север-Юг.

Но от друга страна това означава, че ключовите органи на ЕЦБ остават без женско присъствие поне до юни 2012 г.

А как е във ФЕД?

В САЩ ситуацията е съвсем различна. Там разпределението е на паритетен принцип, като поне шест членове на Управителния съвет на Федералния резерв са жени.

В Европа идеята все още е далеч от реализация, независимо че наскоро шефът на Deutsche Bank Йозеф Акерман се изказа в нейна полза.

Всъщност интеграцията на жени в ръководството на компании е стъпка, препоръчвана от много експерти, като смесените ръководства по-често показвали „свръхпредставяне". Проучване във Франция пък показа, че хората са по-склонни да се доверяват на жени за излизане от кризата, отколкото на мъже.

Някои дори твърдят, че ако Lehman Brothers се беше прекръстил на Lehman Sisters, банката нямаше да фалира.