Европейската централна банка (ЕЦБ) остави основния си лихвен процент непроменен на най-високото му ниво от седем години, за да се бори с инфлацията, въпреки че икономиката на Еврозоната е на ръба на рецесия, информира Bloomberg.

След срещата на ЕЦБ днес във Франкфурт основният лихвен процент остана непроменен на 4.25%, както прогнозираха всички, с изключение на един от 53-мата икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News. Банката ще изчака поне до март следващата година, за да намали цените на заемите, показват резултатите от друго проучване.

ЕЦБ иска да предотврати ситуация, в която по-високите заплати водят до по-високи цени, тъй като работниците настояват за компенсации за повишените цени на хранителните продукти и енергията. Банката вдигна лихвените проценти през юли, докато в същото време икономиката на Еврозоната се сви във второто тримесечие, а темпът на инфлацията се забави, след като цената на петрола отстъпи от рекордните си стойности.

И докато цената на суровия петрол падна с 26% под рекордните 147.27 долара за барел постигнати на 11 юли, тя все още е с 46% по-висока, в сравнение с миналата година. Инфлацията в Еврозоната се забавя до 3.8% през август, в сравнение с 16-годишния връх от 4% през юли. Целта на банката е да поддържа инфлацията под 2%.

Някои профсъюзи настояват за по-големи увеличения на заплатите, за да бъдат компенсирани работниците за по-големите разходи. Втората най-голяма авиокомпания в Европа - Deutsche Lufthansa AG, миналия месец се съгласи на 5.1-процентно увеличение на заплатите за част от наземния персонал и летците, след като стачка доведе до отмяната на стотици полети.

В Италия почасовото заплащане нарасна с 4.3% през юли, в сравнение с година по-рано, което е и най-голямото увеличение от десетилетие насам. Най-големият профсъюз в Германия - IG Metall, започва този месец преговори за увеличението на заплатите на 3.2 милиона работници в металопроизводството, сектора на електрониката и автомобилостроенето. От профсъюза обявиха, че ще настояват за по-голямо увеличение от поисканите през миналата година 6.5%.

Очаква се от ЕЦБ днес да намали прогнозата си за икономическия растеж, според Лоран Билк, икономист в Lehman Brothers, който преди това е изготвял прогнози за централната банка.

През юни финансовата институция прогнозира ръст от 1.8% тази година и 1.5% през 2009 г. От ЕЦБ също така предвиждаха инфлация от 3.4% през тази година и 2.4% през следващата.