Европейската централна банка може да сигнализира, че се приближава към оттеглянето на спешните мерки, като днес остави основната си лихва на рекордно ниско ниво, информира Bloomberg.

ЕЦБ запази лихвата на ниво от 1% в тон с очакванията. Икономистите и инвеститорите ще очакват изказването по-късно днес на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, за да разберат дали финансовата институция ще започне да намалява кредитирането на банките и дали ще увеличи лихвите за отпусканите им 12-месечни средства.

Оскъпяването на еврото спрямо долара с 18% от средата на февруари досега оказва влияние на износа и заплашва да ограничи икономическия растеж през следващата година.

Централната банка на Великобритания днес също остави основната си лихва непроменена на ниво от 0.5% и разшири програмата си за закупуване на активи с 25 млрд. паунда (41 млрд. долара) до 200 млрд. паунда.

Федералният резерв на САЩ вчера също не промени основния си лихвен процент, оставяйки го на ниво между нула и 0.25%. От ФЕД също така потвърдиха намерението си да оставят лихвата на "изключително ниски" ниво "за продължителен период от време," въпреки че щатската икономика се възстановява.

Икономиката на Еврозоната вероятно отчита ръст през третото тримесечие, слагайки край на най-тежката рецесия от Втората световна война насам.

Икономиката ще нарасне с 0.7% през 2010 г., прогнозираха от Европейската комисия на 3 ноември, ревизирайки предишната си прогноза за свиване от 0.1%.