Европейската централна банка (ЕЦБ) предложи за втори път тригодишни кредити на банките от еврозоната при рекордно ниската лихва от 1%, като операцията има за цел да се стабилизира европейската финансова система, съобщи Франс прес.

Първата подобна операция през декември, наречена"Голямата Берта", се увенча с успех. При нея 523 банки от еврозоната получиха 489 млрд. евро, затова и повечето икономисти очакват търсенето да бъде подобно на миналия път, а някои дори прогнозират сумата да достигне 1 трилион евро.

Вчера ЕЦБ затвори достъпа до тази кредитна линия за гръцките банки, като обяви, че вече не приема дългови книжа, емитирани от Атина като гаранции при кредитните си операции, след поредното понижаване на оценката на Гърция от агенция Standard and Poor's. Според изчисления на банка Natixis изключването на гръцките банки най-вероятно ще доведе до понижаване на общата сума с около 45 милиарда евро, което е минимален процент сравнение с прогнозите.

По думите на Марио Драги първото вливане на ликвидности е позволило да се избегне голяма кредитна криза, която би задълбочила проблемите в еврозоната. Рейтинговата агенция Fitch също подкрепи Драги, заявявайки, че операцията „е изиграла важен стабилизиращ ефект на финансовите пазари в еврозоната“.

Банките обаче все още не се включват напълно в играта: макар да се снабдяват с ликвидност на ниска цена, те все още не са особено склонни да отпускат кредити, още повече на фона на собствените си нужди от рефинансиране и мащабно увеличаване на собствените средства, за да изпълнят новите правила до края на юни.

Но заемите от ЕЦБ носят полъх на оптимизъм на пазара на държавни облигации в Европа. Известен брой банки инвестираха свежи пари в италиански и испански облигации, а лихвите по заемите на двете страни значително се понижиха от началото на годината.

Успехът на програмата на Марио Драги за предотвратяване на хаоса е неоспорим. Остава да видим кога банките ще започнат да реинжектират тези средства в икономиката.