Европейската Централна Банка (ЕЦБ) ще започне следващата година, подложена на натиск да продължи с политиката на намаляване на лихвените проценти, след като продажбите на дребно в еврозоната отчетоха спад в седми пореден месец, а ръстът на кредитирането на домакинствата и компаниите е най-малък от четири години, пише Bloomberg.

Търговците на дребно отчитат спад в продажбите, работните места и маржа на печалба през този месец, след като задълбочаващата се рецесия намали потребителското доверие и разходите. По-строгите изисквания за отпускане на кредити от страна на банките означават, че ръстът на кредитирането в частния сектор се забавя в 11-и пореден месец през ноември. Кредитирането нараства със 7.1%, след ръст от 7.8% през октомври, показват данни на ЕЦБ.

Влошаването на тези показатели означава, че еврозоната ще отбележи 10-годишнината на еврото на 1 януари, изправена пред задълбочаваща се рецесия. При това положение инвеститорите прогнозират, че ЕЦБ ще намали лихвените проценти още следващия месец. въпреки че ръководителите на банката показват неохота за подобни действия, след като вече намалиха основната лихва със 175 базисни пункта, до 2.5%, от октомври насам.

Индексът на продажбите на дребно в еврозоната нараства до 41.4 пункта през декември, в сравнение с 40.6 пункта през ноември, но остава под нивото от 50 пункта, което означава свиване.

Ръстът на широкия паричен агрегат M3, който ЕЦБ използва като измерител на бъдещата инфлация, се забавя до 7.8% на годишна база, след като търсенето на най-ликвидните активи е намаляло. Икономистите очакваха ръста да намалее до 8.5%, в сравнение с 8.7% през октомври, според проучване на Bloomberg.

Потребителското доверие в еврозоната е паднало до 15-годишен минимум през ноември, докато производството и секторът на услугите са се свили през декември с най-бърз темп поне от десетилетие насам.

Инвеститорите прогнозират, че намаляващият икономически растеж и инфлация ще принудят ЕЦБ да намали основната лихва с 50 базисни пункта на 15 януари, показва търговията с форуърдните контракти Eonia.

BlackRock Inc., Schroder Investment Management и Standard Life Investments Ltd., които заедно управляват около 1.6 трлн. долара, купуват германски дългови ценни книжа, което е знак, че очакват още намаления на лихвата от страна на ЕЦБ през следващата година.