Европейската централна банка ще намали ликвидността, създадена от изкупуването на правителствени облигации, основно посредством приемането на срочни депозити, казва в интервю президентът на финансовата институция Жан-Клод Трише, цитиран от Reuters.

ЕЦБ не поема курс на „количествено улесняване" с тези изкупувания и няма увеличи инфлацията, казва Трише пред германският ежедневник Handelsblatt.

"Не променяме виждането си по отношение на монетарната политика. Не поемаме курс на количествено улесняване. Ще изтеглим ликвидността, която ще създадем, основно посредством предлагането на срочни депозити," казва Трише.

"Управителният съвет ЕЦБ няма да допусне инфлация."

Членът на Управителният съвет на ЕЦБ Алекс Вебер заяви по-рано тази седмица, че е критично настроен към това решение, защото то крие рискове за инфлацията, докато членът на Изпълнителният съвет на банката Юрген Щарк каза, че споделя опасенията, въпреки че ЕЦБ ще предотврати зараждащия се инфлационен натиск като отстрани излишната ликвидност.

Следващата седмица се очаква ЕЦБ да обяви подробности за това как планира да изолира покупките на облигации, които започнаха в понеделник.

Трише също така отрече твърденията, че ограничаването на бюджетните дефицити поставя под заплаха икономическото възстановяване в Еврозоната.