Новият ръководител на Европейската централна банка Марио Драги сигнализира вчера, че институцията е готова за по-нататъшни агресивни действия в борбата си срещу европейската дългова криза, в случай че лидерите на страните от еврозоната достигнат споразумение на срещата си следващата седмица.

Във Франция президентът Никола Саркози призова за нови мерки за въвеждане на по-строги бюджетни ограничения и дисциплина в борбата срещу трудностите.

През следващата седмица Саркози ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел за изработване на обща позиция между Германия и Франция, която да бъде изнесена на срещата на 9 декември.

На нея се очаква да се реши бъдещето на 12-годишната еврозона, като ще са необходими критични мерки за запазването й.

„Нека да не крием, че Европа може да бъде отнесена от кризата, ако не се вземат правилни решения, ако няма промяна“, коментира Саркози, предупреждавайки, че колапс на еврото ще направи френския дълг неуправляем и ще загуби спестяванията на хората. „Не можем да си позволим това да се случи“, допълва още европейският лидер, цитиран от Reuters.

Междувременно президентът на ЕЦБ Марио Драги обрисува тъмна картина за състоянието на европейската банкова система, ден след като водещите централни банки по света предприеха съвместни действия за осигуряването на по-лесен достъп до капитал.

Драги призова европейските лидери за стриктна политика по отношение на бюджетните разходи и прилагането на необходимите действия за привеждане на икономиките им към изискванията на ЕС.

В краткосрочен план икономистите очакват централните банки да облекчат натиска върху търговските банки поради насочването на европейската икономика към рецесия, като намалят лихвите.

Пазарът очаква понижение на лихвите с 0.25 процентни пункта до 1% на срещата на ЕЦБ на 8 декември.