Банки във Великобритания, Испания и Ирландия, които до момента са разчитали на финансиране на ниска цена от страна на Европейската централна банка, ще трябва да плащат повече поради затегнатите кредитни условия.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, изрази загриженост, че някои банки издават заеми срещу ценни книжа, които много инвеститори не биха приели.

В тази насока централната финансова институция завиши размерът на обезпечението от ценни книжа за отпускане на заеми до 12%, от около 2% до момента. Това означава, че се ограничават до 88% средствата, които кредитоискателите биха получили.

„Това е призив към дисциплина от ЕЦБ“, заяви Томаш Варела, главен финансов директор в Banco Sabadell SA, Испания, която е четвъртата по големина банка в страната.

Европейската централна банка е заела около 467 милиарда евро миналата седмица на банки с дейност в 15 страни от Еврозоната. Към момента тя приема по-широк диапазон от обезпечения за кредити от Федералния резерв или Английската централна банка.

Като залог ЕЦБ приема облигации с кредитен рейтинг ААА и пет нива по-нисък и ценни книжа, обезпечени с активи.

След приетите промени акциите на испанските и британските банки бяха сред най-понижаващите се по време на европейската търговия вчера. Акциите на най-голямата британска финансова институция – HBOS, загубиха 7% от стойността си, а тези на Barclays се понижиха с 6%.

В Мадрид акциите на Banco Sabadell загубиха 3.2% от стойността си, а Banco Santander отчетоха спад с 4%.

„Това е лоша новина за приходите и разходите на банките, особено испанските и ирландски такива“, каза Лука Желинек, анализатор в Royal Bank of Scotland.

ЕЦБ е отпуснала кредити на ирландските банки от 44.1 млрд. евро през тази година, или два пъти повече, в сравнение със същия период на миналата такава.