ЕЦБ затяга условията по финансиране на европейските банки

586
ЕЦБ затяга условията по финансиране на европейските банки

Банки във Великобритания, Испания и Ирландия, които до момента са разчитали на финансиране на ниска цена от страна на Европейската централна банка, ще трябва да плащат повече поради затегнатите кредитни условия.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, изрази загриженост, че някои банки издават заеми срещу ценни книжа, които много инвеститори не биха приели.

В тази насока централната финансова институция завиши размерът на обезпечението от ценни книжа за отпускане на заеми до 12%, от около 2% до момента. Това означава, че се ограничават до 88% средствата, които кредитоискателите биха получили.

„Това е призив към дисциплина от ЕЦБ“, заяви Томаш Варела, главен финансов директор в Banco Sabadell SA, Испания, която е четвъртата по големина банка в страната.

Европейската централна банка е заела около 467 милиарда евро миналата седмица на банки с дейност в 15 страни от Еврозоната. Към момента тя приема по-широк диапазон от обезпечения за кредити от Федералния резерв или Английската централна банка.

Като залог ЕЦБ приема облигации с кредитен рейтинг ААА и пет нива по-нисък и ценни книжа, обезпечени с активи.

След приетите промени акциите на испанските и британските банки бяха сред най-понижаващите се по време на европейската търговия вчера. Акциите на най-голямата британска финансова институция – HBOS, загубиха 7% от стойността си, а тези на Barclays се понижиха с 6%.

В Мадрид акциите на Banco Sabadell загубиха 3.2% от стойността си, а Banco Santander отчетоха спад с 4%.

„Това е лоша новина за приходите и разходите на банките, особено испанските и ирландски такива“, каза Лука Желинек, анализатор в Royal Bank of Scotland.

ЕЦБ е отпуснала кредити на ирландските банки от 44.1 млрд. евро през тази година, или два пъти повече, в сравнение със същия период на миналата такава.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...