Цената на заемане на средства на паричните пазари за три месеца се е повишила до рекордно ниво, след поредните финансова компания изпаднала в затруднение, този път европейски – белгийската застрахователна компания Fortis, и британската финансова институция Bradford & Bingley.

Последните новини затвърдиха опасенията, че европейската финансова система противно на много очаквания не е имунизирана от кризата, обхванала щатските финансови пазари.

Лихвата на междубанковия пазар – Euribor, плащана при междубанковото финансиране, се е повишила с 10 базисни пункта днес до 5.24% на годишна база, което бе и най-голямото й дневно повишение от юни и най-високата в историята стойност.

Повишението сочи, че планът за неутрализиране на щатската финансова криза в размер на 700 млрд. долара, който вече е получил одобрение на Конгреса, макар и неофициално, не носи надежда за преодоляване на финансовата криза.

Днес Европейската централна банка обяви, че ще направи възможно допълнително финансиране на банките до края на годината в „специални помощни действия“.

Централните банки на Япония и Австралия също се включиха в борбата срещу кризата на финансовите пазари с наливане на 20 млрд. долара на парични пазари .

Правителствата на три европейски страни се впуснаха да спасяват белгийската финансова компания – Fortis, наливайки 11.2 млрд. евро в нея.

Британската Bradford & Bingley, най-големият заемодател на собствениците на земя в страната, попадна под правителствена опека.

С намаляването на ликвидността на паричните пазари, специалистите прогнозират, че можем да станем свидетели на изпитването на ликвидни проблеми и от други водещи европейски финансови институции.

След последните компании, изпаднали в криза, се очаква инвеститорите в още по-голяма степен да се изтеглят от този пазар.

Разликата между това, което плащат банките да се финансират една друга за три месеца и това което плаща правителството на САЩ за заемане на средствата, вече е 293 базисни пункта.

През изминалата седмица спредът се повиши до най-високото си ниво от 1984 година насам. За сравнение преди месец тази разлика възлизаше на 110 базисни пункта.