Euribor се повишава до рекордно ниво от 5.24%

717
Euribor се повишава до рекордно ниво от 5.24%

Цената на заемане на средства на паричните пазари за три месеца се е повишила до рекордно ниво, след поредните финансова компания изпаднала в затруднение, този път европейски – белгийската застрахователна компания Fortis, и британската финансова институция Bradford & Bingley.

Последните новини затвърдиха опасенията, че европейската финансова система противно на много очаквания не е имунизирана от кризата, обхванала щатските финансови пазари.

Лихвата на междубанковия пазар – Euribor, плащана при междубанковото финансиране, се е повишила с 10 базисни пункта днес до 5.24% на годишна база, което бе и най-голямото й дневно повишение от юни и най-високата в историята стойност.

Повишението сочи, че планът за неутрализиране на щатската финансова криза в размер на 700 млрд. долара, който вече е получил одобрение на Конгреса, макар и неофициално, не носи надежда за преодоляване на финансовата криза.

Днес Европейската централна банка обяви, че ще направи възможно допълнително финансиране на банките до края на годината в „специални помощни действия“.

Централните банки на Япония и Австралия също се включиха в борбата срещу кризата на финансовите пазари с наливане на 20 млрд. долара на парични пазари .

Правителствата на три европейски страни се впуснаха да спасяват белгийската финансова компания – Fortis, наливайки 11.2 млрд. евро в нея.

Британската Bradford & Bingley, най-големият заемодател на собствениците на земя в страната, попадна под правителствена опека.

С намаляването на ликвидността на паричните пазари, специалистите прогнозират, че можем да станем свидетели на изпитването на ликвидни проблеми и от други водещи европейски финансови институции.

След последните компании, изпаднали в криза, се очаква инвеститорите в още по-голяма степен да се изтеглят от този пазар.

Разликата между това, което плащат банките да се финансират една друга за три месеца и това което плаща правителството на САЩ за заемане на средствата, вече е 293 базисни пункта.

През изминалата седмица спредът се повиши до най-високото си ниво от 1984 година насам. За сравнение преди месец тази разлика възлизаше на 110 базисни пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg