Европа ще обяви пред банките от какъв капитал имат нужда, за да издържат на двугодишната рецесия, докато финансовите служби се опитват да възстановят имиджа на сектора пред инвеститорите.

Европейските банкови власти ще обявят около 90 банки, които трябва да преминат проверка, за да се определи кои от тях ще трябва да съберат капитал, за да подобрят защитата си срещу икономическите превратности при негативен икономически сценарий.

Регулаторите, които провеждат тестовете за устойчивост на стрес за трети път от началото на финансовата криза, ще посочат и качеството на капитала, който може да бъде включен в процеса, резултатите от който се очакват през юни.

Целта на проверката е да се решат банковите проблеми на страните от блока и вече дава резултат. Банките повишават равнището на капитала преди проверката, която се очаква повечето да издържат. Планове, съобщени до края на този месец, ще влязат в проверката.

Германската Commerzbank AG, италианските Intesa Sanpaolo и банка Monte dei Paschi di Siena SpA съобщиха тази седмица, че планират увеличаването на капиталовите си резерви.

Банките трябва да запазват поне 7% от капитала си според новите глобални капиталови правила, влизащи в сила от януари 2013. Страни като Великобритания и Швейцария вече вдигнаха летвата до 10% или дори повече.

Източник: БГНЕС