Европейската централна банка (ЕЦБ) и група страни от еврозоната разработват проект, за да осигурят на банковия сектор пряк достъп до постоянния спасителен фонд, съобщи германският всекидневник Sueddeutsche Zeitung, цитиран от БТА.

Според информацията група страни от еврозоната ще проверят през идните две седмици как може да се превежда директен кредит на банките, които изпитват недостиг на ликвидност, но са в състояние да оцелеят.

Причината за прибързаността е кризата в Испания и безпокойството, че тя би могла да се разпространи в още държави от еврозоната.

Според сегашните споразумения по-скоро страните, а не банките могат да вземат заеми от Европейския стабилизационен механизъм, отбелязва Reuters.

По-рано този месец Sueddeutsche Zeitung съобщи, че има спор за разпределянето на средствата във валутния съюз и че някои представители на ЕЦБ и определен брой страни от еврозоната настояват за облекчаване на условията, при които европейският спасителен механизъм може да отпуска помощ, припомня агенцията.