Четири месеца след спасителния пакет от средства, осигурен от ЕС и МВФ, най-големите търговци на облигации в Германия твърдят, че най-лошото за най-задлъжнелите държави в региона е отминало, информира Bloomberg.

Доходността на държавните облигации на Германия, Испания, Ирландия и Португалия ще падне средно до 2.2 процентни пункта разлика, в сравнение с тази на германските облигации в следващите две години, показва проучване на Bloomberg News сред 15 банки, които търгуват директно с германската дългова агенция. Разликата беше 4.61 процентни пункта през миналата седмица. Най-голямата европейска банка по пазарна стойност - HSBC Holdings Plc, Goldman Sachs Group Inc. и Societe Generale SA съветват инвеститорите да купуват гръцки държавни ценни книжа.

Дилърите на облигации са убедени, че наложените мерки за икономически ограничения ще бъдат достатъчни, за да разсеят спекулациите, че Еврозоната е поставен под опасност от разпадане. БВП на Еврозоната вероятно ще нарасне с 1.7% през тази година, вместо с прогнозираните 0.9% ръст в разгара на кризата през май, обявиха от Европейската комисия на 13 септември. Банките получиха повече време, за да спазят новите изисквания, което намалява вероятността те да имат нужда от допълнителна правителствена помощ.

HSBC и Goldman Sachs препоръчат 30-годишните гръцки облигации, чиято цена е на 50% от номинала им. Societe Generale пък съветва да се купуват тригодишни гръцки облигации като залага, че ръстът при двегодишните облигации ще се пренесе и към по-дългосрочните книжа. Норвежкият държавен инвестиционен фонд Government Pension Fund Global, който е вторият най-голям в света с активи за над 450 млрд. долара, е закупил испански, португалски и гръцки облигации.

Pictet Asset Management вече не очаква ирландските облигации да се представят по-слабо, след като спредовете по лихвите нараснаха до рекордни нива.

"В края на август закрихме късата си позиция при ирландските облигации," казва Микаел Бенхайм от базирана в Женева Pictet.

Европейската дългова криза се разрази в края на 2009 г., след като новоизбраното правителство обяви, че бюджетният дефицити на страната е два пъти по-голям в сравнение с това, което са обявили предните управляващи. През април Гърция помоли за средства от осигурените 110 млрд. евро от МВФ и ЕС, след като беше изолирана от дълговите пазари.

Месец по-късно бившият председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкер заяви, че се опасява, че Еврозоната може да се разпадне, след като помощните средства първоначално не успяха да спрат поевтиняването на еврото. Европейската валута е поскъпнала с 4.1% оттогава, след като страните започнаха да прилагат мерки за икономически ограничения. Еврото беше поевтиняло със 7.2% през първите четири месеца на годината.

От Bloomberg News са запитали 32 банки, които са основни дилъри на търговете за германски държавни облигации, за прогнозите им относно спредовете между доходността на 10-годишните облигации на Гърция, Португалия, Ирландия и Испания и тази на германските облигации. Петнадесет от банките са отговорили при условия, че прогнозите им се публикуват общо.

Банките, които са отговорили са Banco Santander, Bankhaus Lampe, Barclays, Deutsche Bank, UBS, UniCredit, Commerzbank, Landesbank Baden-Wuerttemberg, Credit Agricole Corporate & Investment Bank, ING Groep, WestLB, Royal Bank of Scotland Group, Bank of America, Bayerische Landesbank и HSBC.

Гръцките 10-годишни облигации ще носят 638 базисни пункта по-голяма доходност в сравнение с германските облигации в края на следващата година, в сравнение с 913 пункта на 17 септември, според проучването. Спредът вероятно ще се свие до 477 базисни пункта, или 4.77 процентни пункта, в края на 2012 г.

За Ирландия спредът ще се свие до 222 базисни пункта до края на 2011 г. и 155 пункта през 2012 г., в сравнение с 387 пункта в момента. За португалските книжа, където спредът беше 366 базисни пункта миналата седмица, инвеститорите вероятно ще приемат доходност от 227 пункта през 2011 г. и 157 пункта година по-късно.

Спредът на испанските облигации ще се свие до 126 базисни пункта през 2011 г. и 91 пункта през 2012 г., в сравнение със 177 пункта миналата седмица.

Свиването на спреда ще бъде малко през тази година при нива от 809 базисни пункта за Гърция, 299 базисни пункта за Ирландия, 293 пункта за Португалия и 157 пункта за Испания, според проучването.

Цените на европейските държавни облигации паднаха миналата седмица след като опасенията, че някои страни могат да имат нужда от допълнителна държавна помощ се завърнаха.

Индексът на суаповете за осигуряване срещу кредитен риск по книжата на Гърция, Португалия, Испания и Ирландия, през миналата седмица достигна най-високото си ниво от юни насам. Доходността на 10-годишните ирландски облигации достигна до най-високото си ниво в сравнение с тази на германските облигации поне от 1991 г. насам. Спредът между португалските и германските книжа доближи рекордните нива. Търговията с гръцки облигации е намалял до 819 млн. евро през август в сравнение с 30.8 млрд. евро година по-рано, обявиха от Централната банка на Гърция по-рано този месец.

Ирландските облигации са най-зле представящите се в света от началото на това тримесечие, губейки 3.2%, според индекси, изготвени от Bloomberg и Европейската федерация на сдруженията на финансовите аналитици. Португалските облигации са вторите най-зле представящи се, а гръцките са четвъртите най-зле представящи се, показват индексите.

Въпреки че пазарите на деривати отчитат по-голяма вероятност за дефолт при Гърция, Ирландия, Испания и Португалия, страните все още успяват да продават дълг.

Доходността падна на търг за 10 и 30-годишни испански облигации за 4 млрд. евро през миналата седмица. Търсенето на облигации, чиито падеж е през 2020 г. беше 2.32 пъти по-голямо от предлагането. Коефициентът на покритие за ценните книжа с падеж през 2041 г. беше 2.1. Португалия, Гърция и Ирландия продадоха държавни ценни книжа този месец. Испанските банки са намалили зависимостта си от заемите на ЕЦБ с 16% през август до 109.8 млрд. евро средно на ден, обявиха от Централната банка на Испания.