Недостигът на финансиране за европейските банки се увеличава след резкия спад в емитирането на облигации през тази година и достигането до кредитна криза в Еврозоната, което се случва на фона на напрежение на пазарите, пише FT.

Европейските банки са продали облигации за 413 млрд. долара през тази година, което се равнява на едва две трети от 654-те млрд. долара, които трябва да бъдат върнати на инвеститорите през 2011 г. след падежа на различни задължения, показват данни на Dealogic.

Така банките са изправени пред липсата на 241 млрд. долара финансиране през 2011 г. Това е първият случай в последните поне пет години, в който европейските банки не успяват да заменят изтичащия им дълг с нови облигации.

Инвеститори казват, че не купуват банкови облигации заради несигурността около финансовото здраве на някои банки, съдбата на Еврозоната и последствията от новите финансови регулации. Спирането на финансирането породи опасенията за последващите ефекти върху компаниите, които разчитат на банковото финансиране и върху икономиката като цяло.

Според Morgan Stanley банките ще трябва да разпродадат активи за 3.3 трлн. долара в следващите няколко години, за да спазят новите регулаторни изисквания по отношение на капиталовите буфери и за да покрият недостига си на средства. Затрудненията на банките по отношение на финансирането и свиващите им се счетоводни баланси се следят с нарастваща тревога от Европейската централна банка, която обмисля редица нови мерки в тяхна подкрепа. ЕЦБ се опасява за последствията за финансовата стабилност и за риска, че кредитна криза би тласнала Еврозоната към по-дълбока рецесия.

Европейските банки трябва да връщат още повече средства през следващата година, когато е падежът на техен дълг за 720 млрд. долара.

Данните на Dealogic за банките включват необезпечения дълг. В данните не са включени обезпечените облигации.

Ако и те бъдат включени, европейските банки са продали дълг за 744 млрд. долара през тази година, в сравнение с падеж на дълг за 888 млрд. долара, което все още означава, че са изправени пред недостиг от 144 млрд. долара.