Финансовите институции на Европа се справят добре с изискванията за съкращаване на дефицита си, съобщи Европейската банкова организация (EBA). Във връзка с това регулаторът реши да отложи стрес-тестовете на банковата система в Еврозоната за 2013 г., ограничавайки се през 2012 г. до задълбочен анализ на представените от банките планове за рекапитализация, съобщава РБК Daily.

ЕВА прогнозира, че институциите ще успеят да увеличат собствения си капитал през 2012 г. до 98 млрд. евро, което е 26% над изискванията на регулаторните органи за 78 млрд. евро.

За покриване на съществуващия дефицит банките разчитат на привличане на допълнителен капитал за сметка на конвертиране на хибридни инструменти в акции, прибиране на печалби, емитиране на конвертируеми облигации, както и преразглеждане на стратегията им в сегмента на рисковите активи.

„Ситуацията на пазара на дългови книжа започва да се балансира и лека-полека еврозоната започва да излиза от кризата. Ако през тази година бяха проведени още стрес-тестове, това би усилило недоверието на пазарите към банките“, смята Матю Чеплевич, анализатор от Collins Stewart.

Стрес-тестовете на банките, публикувани в края на октомври миналата година, оцениха дефицита на 31 най-големи банкови институции на 106 млрд. евро. През декември, независимо от усилията на банките за съкращаване на активи и привличане на средства, ЕВА вдигна летвата, оценявайки, че за да бъдат достатъчно обезпечени, те се нуждаят от 115 млрд. евро, най-вече заради нарасналите потребности от капитал на германските банки.

Около 37 млрд. евро от тази сума се падаха на гръцките банки, на френско-белгийската Dexia, австрийската Oesterreichische Volksbanken и германската WestLB.

Все пак споровете в еврозоната, свързани с опасността, че новите изисквания ще наранят кредитирането, продължават, като Марио Драги- ръководител на Европейската централна банка, заяви: „Ние сме обезпокоени от намаляването на нивото на кредитиране. Частично това е свързано с изискванията за съкращаване на капиталовия дефицит, които банките трябва да изпълнят след стрес-тествете на ЕВА“.

От организацията заявяват, че изискванията няма да засегнат кредитоспособността на банките.

„На банките при всички положения щеше да им се наложи да увеличат капитала заради Базел III“, коментира анализаторът от Collins Stewart. „Така че ЕВА трудно може да бъде обвинена за спада на обема на кредитиране през 2012 г. В края на краищата заради кризата търсенето на кредити просто намалява“, смята той.