Европейските банки се нуждаят 106.4 млрд. евро допълнителен капитал за да постигнат равнището от 9% на капиталова адекватност, заложено в плана за рекапитализация на банките, според данните, публикувани днес от Европейския банков регулатор (EBA). Споразумението между европейските лидери бе постигнато късно снощи, съобщава агенция Ройтерс.

Съгласно плана, банките ще имат време до юни, за да се постигне това ниво на капитала, като ще се забрани междувременно да изплащат дивиденти и бонуси.

Най-голям капитал ще трябва да наберат гръцките банки. За тях той възлиза на 30 млрд. евро. Френските банки, които държат голям процент гръцки дълг, ще трябва да наберат 8.8 млрд. евро.

Допълнителният капитал за испанските банкови институции е 26.1 млрд. евро, а за испанските- 14.77 млрд. евро.

Усилията за рекапитализиране на банките в Германия се оценяват на 5.2 милиарда.

Крайната официална цифра ще бъде публикувана през ноември след счетоводните отчети на банките за третото тримесечие, които ще внесат яснота за техния капитал и излагането им на суверенен дълг. След това банките ще трябва да представят пред националните си надзорни органи плановете си за рекапитализация.

Европейският регулатор в същото време ще гарантира, че банките на Стария свят увеличават основния си капитал, без да предприемат "прекалено намаляване" на ангажиментите и размера на балансите си, за да се ограничи потенциалното въздействие върху реалната икономика.