Финансовите министри на ЕС разглеждат начини за координиране на рекапитализацията на финансови институции, след като постигнаха споразумение, че има спешна необходимост от допълнителни мерки в подкрепа на европейските банки, информира FT.

Въпреки че подробностите около плана все още се обсъждат, финансовите министри са стигнали до заключението, че не са положили достатъчно усилия, за да убедят финансовите пазари, че европейските банки могат да издържат на настоящата дългова криза.

"Все повече смятаме, че имаме нужда от съгласуван подход в Европа, докато в същото време се работи по много елементи в отделните страни членки," казва Оли Рен, европейския комисар по икономическите и валутните въпроси пред FT.

"Капиталовите позиции на европейски банки трябва да бъдат подсилени, за да осигурят допълнителна сигурност," казва Рен. "Това трябва да се смята за съществена част от общата стратегия на ЕС за възстановяване на доверието и преодоляване на кризата."

Давайки знак, че европейските правителства се подготвят да действат, германският финансов министър Волфганг Шойбле, заяви, че Берлин е готов при необходимост да активира отново механизмите за подкрепа, приложени през 2008 г. за рекапитализиране на банките. Механизмите изтекоха, а германското правителство досега твърдеше, че повече не са нужни.

Някои от най-големите банки във Франция, Германия и Белгия притежават държавни облигации на периферни страни от Еврозоната за десетки милиарди евро. Цените на облигации на тези страни поевтиняха значително на фона на опасенията, че Гърция е близо до дефолт.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн заяви: "Ясно е, че европейската банкова система трябва да бъде подсилена и има нужда от още капитали."

През тази седмица пазарите отново бяха разтревожени, този път от проблемите на френско-белгийската банка Dexia, която има гръцки облигации за 3.5 млрд. евро и италиански облигации за 15 млрд. евро. Банката изпитва затруднения с набирането на краткосрочни средства, за да управлява ежедневната си дейност.

Правителствата на Франция и Белгия заявиха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да подкрепят Dexia.

Европейските финансови министри засега оставят отворен въпроса за това как точно ще бъде координирана рекапитализацията на банките.

Една от разглежданите възможности е задаването на по-високи капиталови изисквания за банките, които преминаха стрес тестове през миналото лято.