Европейският парламент прие на второ четене директивата за потребителския кредит, която ще намали различията в националните законодателства относно договорите за потребителски кредит и ще улесни трансграничното отпускане на заеми, като същевременно защитава интересите на потребителя.

Целта на новата директива е да хармонизира договорите за потребителски кредит в много области, например чрез въвеждане на еднакви правила за информацията в рекламите за кредитите, стандартна преддоговорна информация и информация, която трябва да се съдържа в договорите за кредит. Законодателството също определя правила за ранното погасяване на кредите и правото на отказ на потребителите. Докладчикът на Парламента е Kurt Lechner (ЕНП-ЕД, Германия).

Комисията направи предложение за тази Директива относно договорите за потребителския кредит още през есента на 2002 г., а Парламентът го гласува на първо четене през април 2004 г. Съветът прие общата си позиция през септември 2007 г. С вота си днес Парламентът даде зелена светлина на влизането в сила на новото законодателство.

Договори за кредит за придобиването на земя или недвижими имоти не са включени в обхвата на директивата. Новата директива ще важи за кредити от 200 до 75 000 евро, които трябва да се изплатят за период от повече от един месец.

Директивата ще се прилага за договори за кредит, при които се начислява лихва и няма да се прилага например за дебитни карти за разсрочено плащане.

Директивата уточнява стандартната информация, която трябва да се съдържа във всяка реклама, която се отнася до договори за кредит. За да могат потребителите да взимат напълно информирани решения, кредиторите ще трябва да предоставят информация за лихвения процент и другите данни във връзка със стойността на кредита за потребителя.

Директивата предвижда въвеждането на "Стандартна европейска информация относно потребителския кредит" - информационен лист, който ще съдържа еднакви данни за условията на заема навсякъде в ЕС. Така потребителите ще могат по-лесно да сравнят показателите на банките в различните страни-членки.

Един от приоритетите на директивата е защита на потребителите срещу прекаленото им задлъжняване. Кредиторът ще трябва да оценява кредитоспособността на потребителя въз основа на достатъчно информация от потребителя и на справка в съответната база данни.

Потребителите ще могат по всяко време да погасят изцяло или частично своите задължения по договора за кредит, като в същото време кредиторът ще има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуални разходи, свързани пряко с предсрочното погасяване на кредита. Директивата определя правилата, по които това обезщетение може да се изчисли (Член 16). Това обезщетение не може да надхвърля 1% от сумата на предсрочно погасения кредит, ако периодът между предсрочното погасяване и договореното прекратяване на договора за кредит надхвърля една година. Ако периодът не надхвърля една година, обезщетението не може да надхвърли 0.5 % от сумата на предсрочно погасения кредит.

Директивата определя кога няма да могат да се предявяват претенции за обезщетение за предсрочно погасяване (Член 16.3) и разрешава на държавите членки да предвидят, че кредиторът може по изключение да търси по-голямо обезщетение, ако може да докаже, че загубата, която е претърпял от предсрочното погасяване, надвишава сумата, определена от директивата (Член 16.4). Обезщетението не надвишава размера на лихвата, която потребителят би платил през периода между предсрочното погасяване и договорената дата на прекратяване на договора за кредит. (Член 16.4а).

Потребителите ще имат право да се откажат от договора за кредит в срок от четиринадесет календарни дни.

Директивата ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването й в Официален вестник на Европейския съюз. Държавите членки ще имат на разположение две години за транспониране на директивата след влизането й в сила. На всеки пет години Комисията ще прави преглед на праговете, установени в директивата и приложенията към нея, и процента, използван за изчисляване на максималното обезщетение в случай на предсрочно погасяване.