За първите седем месеца на 2016 г. домакинствата в страната са платили 806.95 млн. лв. лихви по изтеглените от търговските банки кредити. Най-голяма част от тях са по потребителските и жилищните ипотечни заеми – съответно 287 и 456 млн. лв.

Или иначе казано, населението е платило (или дължи) по 3.65 млн. лв. лихви дневно за кредитите си. Макар че сумата е внушителна, тя е доста под тази, платена за предходните години.

През юли 2015 г. домакинствата са плащали по средно 4.1 млн. лв. на ден на банките, а година по-рано – по 4.376 млн. лв.

Сумите са още по-високи за 2013 и 2012 г., когато изчисленията на Profit.bg показват лихви от съответно 4.54 млн. лв. и 4.7 млн. лв. Границата от 5 млн. лв. лихви дневно пък за последно е отчетена през 2011 г.

И така – само за 5 години сумите, които домакинствата плащат на банките по изтеглените заеми, намаляват с близо 30%. Възможно ли е този спад да продължи и в идните месеци и години?

На фона на ниските лихви по депозитите, съвсем нормално е да очакваме и нови, по-ниски лихви по кредитите. В последните месеци и години лихвите по депозитите намаляват с по-бърз темп от тези по кредитите ни, от което печелят банките и в по-малка степен самите потребители.

И ако лихвите по ипотечните кредити вече твърдо са за под 5%, то очакванията на специалистите са да станем свидетели и на нива от около и дори под 4%. Нивата по всяка вероятност ще се запазят и догодина, смятат пазарните наблюдатели.

Готови ли сте за по-ниски лихви? Е, може би наистина е време за апартамент, както твърдят едни от най-големите имотни агенции в страната.