Напълно нормално и човешко е да се обещават много неща, когато човек иска да спечели толкова висок пост. Ще видим кои ще се осъществят. Има доста голяма необходимост от спазване на правила - така финансистът Филип Лот коментира пред БНР победата на Оланд на изборите във Франция.

Новото правителство на Гърция ще трябва да се съобрази с новата реалност. Не се безпокоя от финансовата стабилност на еврозоната в следващите месеци.

Мисля е, че е нормално финансовите пазари от време на време да са тревожни, но не е реалистично за бъдещото гръцко правителство да напусне еврозоната. Ако това все пак стане, това не би било драматично за останалите страни.

Няма опасност гръцките проблеми да се пренесат в България. Българската икономика е много по-стабилна и солидна от тази на Гърция.

България е за пример - много нисък дълг, много нисък бюджетен дефицит. Не може да се прави връзка, в икономически план няма сравнение.

Освен това България много малко изнася за Гърция.

За още дълго време лихвите ще останат на сравнително ниско ниво. Проблемът на еврозоната е забавеният растеж. Имаме нужда от това лихвените проценти да останат ниски, иначе растежът няма как да дръпне нагоре.

Лихвите ще останат ниски в следващите 18 месеца, до 2 години.

Съветвам вашите слушатели да спестяват парите си в левове, левът е стабилна валута. Има всичките предимства на еврото и няма недостатъците му, каза Филип Лот.