Рейтинговата агенция Moody's възнамерява да понижи рейтинга на френските банки BNP Paribas, Societe Generale и Credit Agricole заради експозициите им в Гърция, чиято оценка вече бе понижена в началото на юни, се казва в поредица от прессъобщения.

Оценката на трите най-големи френски банки ще бъде съобразена с излагането им на дълга на гръцката държава и частния сектор, след като вече никой не изключва дефолт на Атина.

Moody's уточнява, че рейтингът на BNP Paribas и Crédit Agricole може да бъде понижен с една степен. В момента дългосрочният рейтинг на Credit Agricole е Aa1, на второ място в йерархията на рейтинговата агенция, а на BNP Paribas е Аа2, една степен по-долу.

За Societe Generale понижението вероятно ще е с две степени, като ще бъде направена преоценка на възможността банката да се обърне за помощ към държавата.

От агенцията уточняват, че трите банки не са еднакво изложени на риск в Гърция.

В случая на Credit Agricole, рейтингът й е под въпрос заради филиала Emporiki и следователно се отнася в по-голямата част до частните вземания. Банката ще бъде сериозно засегната от фалит на Гърция заради отражението му върху икономиката.

При BNP Paribas и Societe Generale оценката може да бъде понижена заради портфейла им от държавни ценни книжа. Той достигна в края на март 2.5 млрд. евро за Societe Generale и 5 млрд. евро за BNP Paribas, докато в Credit Agricole той е само 600 млн. евро.

Освен това Societe Generale притежава филиал в Гърция, Geniki, но със значително по-ограничен портфейл от заеми за частния сектор от този на Emporiki, в размер на 3.4 млрд. евро. При Emporiki той е 21.10 млрд. евро.

Агенцията заяви, че ще вземе под внимание „твърдите" финансовите профили на френските банкови институции, ефектът на обема и диверсификацията им на източниците на доходи.