Фалитът на физически лица отново е на дневен ред

2200
Фалитът на физически лица отново е на дневен ред

Фалит на физически лица - процедурата се практикува в целия свят. Но досега за България тя е непозната. В момента се изготвя законопроект, който трябва да помогне на хилядите, които не могат да изплатят задълженията си към банки, защото са останали с минимални доходи.

18 млрд. лв. кредити, дадени на домакинства, и постоянен ръст на хората, които вече не могат да ги плащат. Идеята на закона за фалита на физическите лица е да помогне на такива случаи.

Бъдещият закон ще трябва да помогне и на банкрутиралите, и на кредиторите.


"Те са изправени пред едно положение с години да се водят изпълнителни дела с тях, често има изпълнителни дела, когато съдебният изпълнител не може да намери достатъчно имущество, те седят висящи и по 10-15 години, а често, даже когато лицето е починало, има претенции към неговите наследници", обясни Емил Радев.

Затова едно от предложенията е да се въведе давност. Ако 10 години не успеем да погасим заемите, те спират да се водят наше задължение.

Според анализаторите и в момента у нас съществува законова възможност в Гражданско процесуалния кодекс длъжниците да бъдат защитени.

Източник: бТВ

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg