Изтеглените от обръщение фалшифицирани евромонети през тази година са се увеличили с 8 на сто в сравнение с предишната, съобщи Европейската комисия.

През 2010 година са засечени 186 000 фалшифицирани монети евро срещу 172 100 през 2009. Като цяло обаче фалшифицирането на евромонети е много малко в сравнение с общото количество използвани монети.

Този резултат се дължи преди всичко на комбинираните усилия на европейската Служба за борба с измамите /ОЛАФ/ и на правоналагащите органи в страните от Европейския съюз, смята Европейската комисия.

Най-често се фалшифицират 2 евро, евромонетата с най-голям номинал - почти в три четвърти от случаите. Като цяло на 86 000 използвани монети се пада един фалшификат.

Борбата срещу фалшифицирането на евромонети или банкноти е от изключителна важност както за икономиката ни, така и за нашата валута. Ще продължим да полагаме всички усилия за откриване на фалшификатите. Крайната цел е в Европейския съюз въобще да няма такива, заяви комисарят Алгирдас Шемета, който отговаря за данъците, митническия съюз, одита и борбата срещу злоупотребите.

Източник: bTV