Столичната Икономическа полиция е задържала 32-годишен мъж от врачанското с. Мраморен, направил опит да осребри нередовен чек в офис на банка в кв. "Кремиковци".

Мъжът с инициали Е.Г. получил чека на стойност около 940 000 британски лири по интернет от жена, с която водел кореспонденция, съобщиха от пресцентъра МВР.

Тя го уведомила, че е спечелил лотария на ООН и поискала от него копие от личната му карта. След като получила документа, дамата изпратила на мъжа нередовния чек.

Той е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава работата по установяване съпричастността и на други към измамата, уточняват от полицията.

Неотдавна от ГДБОП съобщиха за нов вид киберпрестъпление от африкански държави. Потребители получават съобщения, че са избрани за посредници за превод на огромна сума пари.

По електронната си поща те получават спам от различни африкански държави, в които се твърди, че са избрани, за да посредничат в голям трансфер на пари. При него пък щяла да бъде получена като комисионна голяма част от сумата.

Съществуват много форми на този тип измами, наречени накратко „419" или „Нигерийско писмо", уточниха антимафиотите.

За куриозна интернет измама съобщиха от МВР пък преди две години - на електронната поща се получават странни съобщения или писма с податели от страни от Западна Африка и държави в Източна Европа. Въпреки съмнителните послания в тях, се оказва, че има хора, които са се подлъгали.

В тях пише как принцеса от Изтока или богата наследница на руски милиардер ви предлага да се ожените за нея и по този начин да наследите няколко милиона долара.

За причина се изтъква, че семейството й е загинало или пък родителите й се отказали от нея и сега тя спешно си търси съпруг. За да се ожените по сметка в интернет обаче, се изисква да изпратите всичките си данни, включително и тези от кредитните ви и дебитни карти, на определен адрес, регистриран на сървър в Нигерия или Русия, например.

Обещанието е, че срещу това ще получите обратно писмо с резервация на самолетен билет и електронен чек за няколко хиляди долара.

Оказва се обаче, че вместо да получите пари след като си изпратите наивно данните, някой за броени минути източва парите от картите и ви оставя без стотинка.