Високопоставени служители на Федералния резерв на САЩ и на Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера обещаха да се борят с ефектите на дефлацията в условията на дълбока и продължителна рецесия на световната икономика, информира Reuters.

В период само от няколко месеца усилията на служителите на централните банки се насочиха от борба с инфлацията към предотвратяване на вероятна дефлация. Това е положение, при което падащите цени водят до отлагането на покупките от страна на потребителите и компаниите, което, от своя страна, води до още по-голям икономически спад.

Джанет Йелън, президент на клона на Федералния резерв в Сан Франциско, и Лукас Пападемос, вицепрезидент на ЕЦБ, обърнаха внимание на рисковете от дефлация на годишната среща на Американската икономическа асоциация. "Все по-вероятно е инфлацията да падне до нежелано ниски нива," заяви Йелън на срещата в Сан Франциско.

ФЕД би желал да увеличи нетрадиционните си мерки по отношение на монетарната политика, след като възможностите, свързани с намалението на основния лихвен процент, се изчерпаха, според Йелън.

Тя също така призова за агресивна програма по отношение на разходите от страна на администрацията на новоизбрания президент Барак Обама, като в същото време даде мрачна оценка на икономиката. Йелън също така е скептично настроена по отношение на някои от настоящите прогнози, че ръстът на щатската икономика ще се възстанови през втората половина на 2009 г.

Пападемос, в същото време, заяви, че може би ще има нужда от още намаления на лихвата от страна на ЕЦБ, за да бъде подкрепена икономиката на Еврозоната и да бъде предотвратена дефлацията.

"Ще направим каквото е необходимо по отношение на подходящото време и размера на намалението на лихвените проценти, за да подсигурим стабилността на цените", казва Пападемос.

ЕЦБ намали основната си лихва с 1.75 процентни пункта в последните два месеца, до 2.5%. Пазарите очакват намаление от 50 базисни пункта на следващата среща на банката на 15 януари.

ЕЦБ няма да позволи на инфлацията да падне под 2% за по-продължителен период, според Пападемос, който обаче не очаква да се стигне до подобно развитие.