ФЕД и ЕЦБ се готвят за борба с дефлацията

885
ФЕД и ЕЦБ се готвят за борба с дефлацията

Високопоставени служители на Федералния резерв на САЩ и на Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера обещаха да се борят с ефектите на дефлацията в условията на дълбока и продължителна рецесия на световната икономика, информира Reuters.

В период само от няколко месеца усилията на служителите на централните банки се насочиха от борба с инфлацията към предотвратяване на вероятна дефлация. Това е положение, при което падащите цени водят до отлагането на покупките от страна на потребителите и компаниите, което, от своя страна, води до още по-голям икономически спад.

Джанет Йелън, президент на клона на Федералния резерв в Сан Франциско, и Лукас Пападемос, вицепрезидент на ЕЦБ, обърнаха внимание на рисковете от дефлация на годишната среща на Американската икономическа асоциация. "Все по-вероятно е инфлацията да падне до нежелано ниски нива," заяви Йелън на срещата в Сан Франциско.


ФЕД би желал да увеличи нетрадиционните си мерки по отношение на монетарната политика, след като възможностите, свързани с намалението на основния лихвен процент, се изчерпаха, според Йелън.

Тя също така призова за агресивна програма по отношение на разходите от страна на администрацията на новоизбрания президент Барак Обама, като в същото време даде мрачна оценка на икономиката. Йелън също така е скептично настроена по отношение на някои от настоящите прогнози, че ръстът на щатската икономика ще се възстанови през втората половина на 2009 г.

Пападемос, в същото време, заяви, че може би ще има нужда от още намаления на лихвата от страна на ЕЦБ, за да бъде подкрепена икономиката на Еврозоната и да бъде предотвратена дефлацията.

"Ще направим каквото е необходимо по отношение на подходящото време и размера на намалението на лихвените проценти, за да подсигурим стабилността на цените", казва Пападемос.

ЕЦБ намали основната си лихва с 1.75 процентни пункта в последните два месеца, до 2.5%. Пазарите очакват намаление от 50 базисни пункта на следващата среща на банката на 15 януари.

ЕЦБ няма да позволи на инфлацията да падне под 2% за по-продължителен период, според Пападемос, който обаче не очаква да се стигне до подобно развитие.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg