В подкрепа на настоящото икономическо възстановяване е сигурно, че днес Федералният резерв на САЩ ще остави основната лихва на рекордно ниско ниво и вероятно ще запази останалите мерки в подкрепа на икономиката, информира Асошиетед прес.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке и неговите колеги трябва да завършат днес двудневната си среща, след което се очаква да обявят, че рецесията вероятно е приключила и че икономическият и финансовият климат в САЩ се подобряват. Те също така ще предупредят, че нарастващата безработица и все още затегнатото кредитиране ще допринесат за едно по-бавно възстановяване.

Миналата седмица Бернанаке обяви, че е „много вероятно рецесията да е е приключила", което беше най-оптимистичната му оценка от месеци. В условията на възстановяващата се икономика централната банка ще разгледа отново ефективността на спешните програми за насърчаване на разходите и кредитирането, които са от основно значение за подкрепата на икономиката.

Днес сериозен интерес ще представлява дали ФЕД ще направи промени в програмата за намаляване на лихвите по ипотечните кредити и подкрепа на жилищния пазар.

В нежеланието си да блокира процеса, днес или по-късно през година ФЕД може да реши да продължи програмата, смятат някои анализатори. Целта на ФЕД в момента е да изкупи ценни книжа, обезпечени с ипотеки и облигации, издадени от Fanni Mae и Freddie Mac на стойност 1.45 трлн. долара до края на годината. Досега за закупени ценни книжа за около 775 млрд. долара.

Повечето икономисти смятат, че ФЕД ще запази основната си лихва на ниво между нула и 0.25% до края на годината. Това би запазило основния процент по кредитите на банките, който се използва за определянето на лихвените проценти по жилищните заеми, определени кредитни карти и други потребителски заеми, на ниво от около 3.25%, което е най-ниското от десетилетия.

Бернанке обаче миналата седмица предупреди, че темпът на икономически растеж в предстоящите месеци няма да бъде достатъчно силен, за да генерира много нови работни места и да предотврати нарастването на нивото на безработицата, която достигна 26-годишен връх от 9.7% през август и се очаква да надхвърли 10% през тази година.