Международната агенция "Фич" понижи дългосрочния кредитен рейтинг на петте най-големи търговски банки в Гърция, съобщава БГНЕС.

В разпространено съобщение на агенцията се посочва, че с един пункт – от "В-" до "ССС" е свален рейтингът на Националната банка на Гърция, на "Евробанк", "Алфа банк", "Пиреус банк" и на Селскостопанската банка.

"Фич" отбелязва, че понижаването на рейтинга се дължи на това, че тези финансови институции досега не са получили средствата, отделени за тях в рамките на международната програма за подпомагане на Гърция.

Ако на изборите на 17 юни не бъде сформирано правителство, което да се придържа към съгласуваната с ЕС и МВФ програма на съкращаване на бюджетните разходи и на структурни реформи, вероятността Гърция да излезе от валутния блок ще нарасне. Това може да бъде последвано от отказ от предоставяне на бланките на страната на международна помощ, се казва в съобщението на рейтинговата агенция.

Преди два дни "Фич" обяви понижаване на дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в местна и чуждестранна валута с един пункт от "В-" до "ССС" заради нарасналия риск страната да не може да запази членството си в еврозоната.