Във връзка с актуалната тема за лихвите и намеренията на Министерството на финансите да въведе нови регулации на банковия пазар, Profit.bg се обърна с няколко въпроса към г-н Филип Лот – Главен изпълнителен директор в Societe Generale Експресбанк:

Г-н Лот, споделете Вашето мнение за предложението на Министерството на финансите за регулации на лихвите и таксите на банките.

Нито аз, нито някой от моите колеги в Societe Generale Експресбанк сме били включени в подобна дискусия с Министерството на финансите или в рамките на Асоциацията на банките в България. Честно казано, нямам обратна информация за същността на преговорите, които понастоящем се водят, с изключение на това, което се публикува по медиите. В тази връзка леко се опасявам да не се дадат неподходящи решения на действително съществуващи проблеми.

Безспорно е, че съществува проблем, породен от поведението на някои банки, които не са коректни към потребителите. Въпреки това не считам, че решението трябва да се търси във въвеждането на нови регулации, които, при всички случаи, отново и с лекота биха могли да бъдат заобиколени от финансови институции, които не се отнасят с достатъчното уважение към своите клиенти.

Смятам, че решението се свежда до осигуряване на истинска прозрачност на пазара, по-добра информираност на потребителите, които имат основание да предявяват правата си. Ако преценят, че банката, която ги обслужва, е прекалено скъпа и не им предлага достатъчно качествено обслужване, те просто трябва да я сменят с друга. Това означават за мен правилни регулационни механизми на пазара. И за да направят най-подходящия избор, потребителите трябва да бъдат подпомогнати от медиите, които да изобличават злоупотребите и некоректното отношение.

Такива регулации ще доведат ли до по-ниски лихви?

Трудно ми е да Ви отговоря, тъй като не съм в течение на проектите на Министерството. Но според мен не съществува регулация, която изцяло да промени нивата на лихвите, които естествено се определят от пазара. При всички случаи, банките трябва да продължат да реализират печалби, за да може банковата система да бъде стабилна и устойчива. Това е изключително важно за България и носи сигурност за депозитите на клиентите. Единствено стабилните банки могат да се ангажират дългосрочно и да финансират икономиката, както го прави Сосиете Женерал Експресбанк. Вярвам, че ние сме доказателство за това как една банка може да бъде доходоносна, като прилага разумни тарифи и лихвени проценти.

Приложима ли е идеята за обвързване на лихвите по кредитите в България с някакъв базисен индекс?

Точно по този начин процедираме в Сосиете Женерал Експресбанк, работим на наша собствена „база”, която напълно удовлетворява клиентите ни. Бих искал да подчертая, че от година и половина не сме променяли такси и комисионни по потребителските кредити или по жилищните заеми. Смея да твърдя, че няма да намерите нито един клиент на банката ни, който да се оплаче от увеличение на месечните си вноски през последните две години!

Ясно е, че ако лихвите се обвържат системно с индекси като Sofibor или Euribor, нещата ще се изменят, тъй като въпросните индекси са доста променливи величини. Затова може би е приложимо тези индекси да се прилагат по-скоро по отношение на клиентите на големите или средни предприятия, които ако самите те го желаят, да имат достъп и до системи за защита от променливите нива.

Често се споменава, че лихвите в България са доста по-високи от тези в Западна Европа. Какви условия трябва да настъпят, за да се доближат до тях?

Те наистина са малко по-високи, но и лихвите върху депозитите са също така по-високи, както и инфлацията! Смятам, че лихвите върху кредитите ще паднат с нарастването на депозитите в банковата система и когато се увеличи ликвидността на междубанковия пазар.

Така или иначе, днес е напълно възможно да бъдат отпускани кредити на много разумни нива, стига клиентът да направи правилният избор по отношение на банката, която да го обслужва в условията на максимална конкуренция.

У нас не се предлага ипотечен кредит с фиксирана лихва за целия период, какъвто има на Запад. Защо тук няма такъв продукт и може ли да очакваме да се появи в близко бъдеще?

Това е така, защото в България не съществува дългосрочен спестовен влог. Познавате ли много клиенти, които са готови да си открият срочен влог за 5, 10 или 15 години? Самите банки, също така, не могат да се рефинансират на пазара на облигациите с толкова дълъг падеж. И все пак, ако попаднете на сериозна банка, е напълно възможно да ви бъде отпуснат дългосрочен заем при стабилен лихвен процент, който да не се променя произволно и безразборно. Ето защо считам, че липсата на фиксиран лихвен процент за жилищните и ипотечните кредите не представлява съществен проблем.

Вие сте 8-ма най-голяма банка в страната по размер на активите и 6-та най-печеливша банка. На какво ще заложите през настоящата година, за да продължите растежа си?

Societe Generale Експресбанк наистина е на 8-мо място в България по отношение на големината на активите, но винаги съм твърдял, че нашата цел не е да сме най-големите, а да бъдем най-добрите. По отношение на рентабилността, ние сме в челната тройка на печелившите банки, което е доказателство за стабилността ни, която е оценена от нашите клиенти. Нещо повече, през 2011 банката увеличи пазарния си дял, което ме кара да гледам на 2012 с известен оптимизъм. Нашият голям актив е нарастващото доверие на клиентите ни, може би защото сме различни. Мисля, че даваме подходящ отговор на техните очаквания за прозрачност и качествено обслужване. Така например, няма опасност някой от нашите клиенти да се събуди някоя сутрин неприятно изненадан от увеличение на лихвите или комисионните.

Можем ли да очакваме консолидация на банковия пазар през 2012 г.?

Твърде е възможно да станем свидетели на обединения в банковия сектор през 2012 или в следващите няколко години. Банките, които имат много малък пазарен дял, обикновено нямат голямо бъдеще, тъй като не разполагат с достатъчно средства за инвестиции, свързани с удовлетворяване на всички нужди на техните клиенти. При всички случаи, когато се създадат условия за консолидация, Societe Generale Експресбанк ще се включи активно в този процес, тъй като бихме се възползвали от всяка възможност за външно разрастване поради простата причина, че нашата банка вярва в бъдещето и перспективите за развитие на България.