Всички ще се съгласят, че филмите са страхотен начин за забавление, но ние искаме да комбинираме полезното с приятното, затова в този материал ще внесем и доза финансов „инфотеймънт“ (от англ. език информация и забавление), пише в новия материал от поредицата на УниКредит Булбанк „Финанси за нефинансисти“.

В следващите редове ще изведем важни поуки от популярни филми, които могат да ни научат на управление на финанси, предприемачество и бизнес. Ето го и нашият филмов списък за нефинансисти:

„Дневникът на Бриджит Джоунс“

Ако все пак има някой, който не знае коя е Бриджит Джоунс – следващите изречения резюмират изцяло живота ѝ. Тя е 32-годишна жена, работеща в лондонско издателство и търсеща решение на двата основни проблема в живота си - как да каже „чао“ на излишните килограми и „здравей“ на любовта.

Всичките си неосъществени цели тя описва в своя таен дневник, който обаче в края на филмовата история се оказва в неправилните ръце. Нека сега преместим фокусът от нея към вас. Ако заменим нейното име с вашето, теглото и любовта с кариерата и финансите ви - то ситуацията може да стане почти идентична.

За разлика от екранизацията обаче, завършваща с хепиенд, в реалния живот има опасност това да не стане. Воденето на записки за бъдещи финансови планове е добър начин да бъдат визуализирани. Това дори е препоръчителна стъпка, за да може по-лесно да си ги представите и превърнете в истински лични постижения.

Нашият съвет обаче е да внимавате кой и какъв достъп има до тези ваши писмени планове. Бъдете разумни и споделяйте предприемаческите си идеи за проекти само с хора, които биха ви помогнали да ги осъществите наистина.

„Чарли и шоколадовата фабрика“

Вторият филм, от който може да получите финансов съвет, е „Чарли и шоколадовата фабрика“ по едноименния роман на Роалд Дал. Историята разказва за малко момче, което заедно с още други 4 получава златен билет, за да сбъдне своята мечта.

Малчуганите печелят посещение в най-голямата шоколадова фабрика в света и шоколадови изкушения до края на живота си (бел. авт. ако се замислим, тази мечта май не я имат само децата). Поуката в този филм може да бъде изведена не от главния персонаж, а от останалите момичета и момчета.

По време на обиколката лошото поведение на второстепенните герои води до тяхното преждевременно отпадане. Оугъст Глууп, който иска да пие от шоколадовата река, е засмукан от тръба и направен съвсем тънък. Вайълет Борегард пък опитва експериментална дъвка, въпреки предупрежденията на собственика Уили Уонка и се превръща в голяма боровинка.

Третото дете, Верука Солт, е изхвърлена при боклука на фабриката, защото се опитва да открадне катеричка работник. Последният посетител Майк Тийви, потънал изцяло в своята маниакалност и суета, че ще бъде показан на малкия екран като победител, се смалява неколкократно. Урокът, който може да бъде взет от всички тях, е че не трябва да бъдете лакоми, нито обсебени до краен предел от вашия проект.

Вслушвайте се в думите на специалистите и не злоупотребявайте с дадените ви материали и нематериални ресурси. Ако спазвате тези прости, но важни правила, може и вие като Чарли да се сдобиете със своя собствена шоколадова фабрика.

„Дяволът носи Прада“

Предпоследният съвет е инспириран от младата и амбициозна Андреа Сакс, която току-що е завършила журналистика и си търси работа като писател или репортер. Тя попада в световноизвестното списание „Рънауей” като личен асистент на строгата и властна Миранда Прийсли, която е главен редактор.

Обградена от познати на цял свят и непознати за нея самата марки като „Прада“, „Джими Чуу“ и „Ралф Лоурън“, тя е изправена пред предизвикателството да се справи с индустриалното количество задачи, които шефката й възлага.

Мотивирана да постигне своята цел – да се занимава с писане, трупайки опит – тя успява да се изправи смело пред възложените ѝ задължения. Част от които трудно изпълними, а други дори невъзможни. От намиране на ръкопис на все още неиздадената книга от поредицата за Хари Потър през развиването на светкавична скорост, за да достави навреме скъпи шалчета и стигнем до спиране на ураган в Маями.

Именно тези препятствия обаче дават поле за изява на Анди, за да докаже себе си като отговорен и сериозен професионалист. Така след една година в модния бранш, тя започва работа в голяма издателска компания, препоръчана именно от Миранда Прийсли.

Важното, което може да бъде извлечено от нейната история, е че дори и да е трудно понякога, няма нищо невъзможно. С упоритост, постоянство и търпение мечтите се превръщат в реалност. Всяко начало е трудно, но ако вярвате в собствените си умения и не се отказвате от бъдещите си проекти – всичко е постижимо.

Този съвет го споделят и доказват и нашите колеги Тодор и Искра, които полагайки търпение и хъс, превръщат стажа си в редовна работа в УниКредит Булбанк, посочват от банката.

„Италианска афера“

За да няма сърдита мъжка аудитория, че на по-горните редове преобладават розови тайни дневници, обувки и шоколади - последният съвет е вдъхновен от известен екшън. Сюжетът му е универсален и прилича на други филми от същия жанр – едни хора крадат кюлчета злато от други хора.

Познато, а? Бонус в цялата история са и три миникупъра, които изпълняват великолепна поддържаща роля, но това го казваме просто ей така. Действащо лице обаче е бандата. Тя включва професионалният крадец Чарли, сръчните разбивачи на сейфове Стела и Джон, хакерът Напстър, шофьорът Роб, вътрешният човек Стийв и спецът по взривовете – Ухото.

Спънката обаче идва след успешното изпълнение на мисията, защото има двоен играч в бандата. Развръзката във филма ще ви я спестим, но ще изведем важна поука, която би ви спестила загуба на нерви и пари. Подбирайте много внимателно екипа, с който имате общ проект.

Никой не казва да проучите цялото им родословно дърво, но можете да се поинтересувате с какви предходни проекти са се занимавали и надеждни и подходящи ваши партньори ли са.