Изчисляването на лихвите по потребителските кредити да става на базата на няколко пазарни индекса, независещи от банките, а не само на един. Това предложение лансира в интервю за Дарик радио финансистът Георги Атанасов.

По думите му по този начин ще се избегне непрозрачното формиране на лихвените проценти. Атанасов е категоричен, че банките пренасят тежестта от необслужваните си кредити върху лоялните си клиенти: „На банките се дава възможност да прехвърлят проблема от болната глава на здравата, но както прехвърлят проблема от болната глава – в смисъл неизрядните кредитополучатели, те така прехвърлят и отговорността за риска, който очевидно не умеят да изчисляват", каза Атанасов.

Запитан дали запазва становището, че изчисляването на лихвата по кредита трябва да бъде обвързано от независим индекс като LIBOR, EURIBOR, финансистът отговори: „Това нещо, веднага след скандала в Англия, не звучи като най-доброто предложение. Ние знаем колко лесно може да бъде манипулиран и SOFIBOR. При всички случаи обаче, е абсурдно лихвата да бъде изчислявана непрозрачно от едната страна по договора, какъвто е примерно Управителният съвет на дадена търговска банка. Това е абсурдно. Естествено може да се търси кошница от индекси и средно претеглян от тях показател да се има предвид при изчисляване на лихва".

На въпрос дали смята, че един човек, който няма финансово образование, би могъл също да се ориентира в тази тематика, тъй като аргументът на всички банкери бил, че всички ядем сирене без да знаем как се прави, Георги Атанасов заяви категорично: „Това е много смешно. Това единствено показва, че тази комисия, на която е даден контролът, не си е на мястото. Не е необходимо всички хора в страната да получат финансово образование. Да не би всички да са лекари. Всички ползваме лекарски услуги, но не всички можем да оперираме. И банкерите не могат да оперират, повярвайте ми. Това не означава, че не трябва да има контрол върху работата им. Контролът трябва да бъде от хора, които имат представа, знаят как и да ги контролират ефективно".

По-късно през деня икономическата комисия в парламента ще обсъди промени в Закона за потребителския кредит. Те обаче не включват темата за изчисляването на лихвените проценти, а се отнасят до въвеждане на допълнения от европейска директива.